Pretraga

Sveučilište u Splitu: Osim mature, polagat ćete i ove ispite

A- A+


Izdvojeni članak

Provjerite nakon kojeg faksa imate najviše šansi za burzu

Osim polaganja obveznog i izbornog dijela državne mature na Sveučilištu u Splitu neki fakulteti također traže dodatne provjere specifičnih znanja, vještina i sposobnosti svojih budućih studenata. U Zagrebu dodatnu provjeru traži 14 fakulteta i dvije akademije, a ovdje možete vidjeti koji su to fakulteti. U nastavku pročitajte koje sastavnice Sveučilišta u Splitu od vas iziskuju dodatne ispite ili pak gdje se možete izravno upisati zbog odličnih rezultata na raznim natjecanjima.

Za prolaz na Arhitektonskom fakultetu morati imati opću predispoziciju za studij arhitekture, a to je sposobnost likovnog izražavanja i prostorne percepcije. Taj dio ispita donijet će vam čak 50 posto od ukupnih bodova, a obvezan je za polaganje. Praga za prolaz nema. 

Na smjeru brodostrojarstva na Pomorskom fakultetu će vam osim rezultata na natjecanjima iz engleskog jezika, fizike i informatike pomoći završena srednja pomorska škola. Svaki učenik koji ima završenu tu školu dobit će 10 posto pri kotiranju na fakultet.

Na Dentalnoj medicini kandidati osim državne mature moraju imati neke manualne spretnosti. To će se provjeravati ispitom psihomotoričkih vještina manulanih spretnosti, a vrednovat će se sa 15 posto.

Za upis Umjetničke akademije morate priložiti likovnu mapu, te položiti ispit praktičnog rada koji uključuje vizualizaciju pojma i dva zadatka iz grafičkog oblikovanja. Osim toga očekuje vas i pismeni ispit iz opće i likovne kulture, te motivacijski razgovor. Položivši sve ovo možete ostvariti čak 95 posto pri upisu na Akademiju.

Što se tiče smjera restauracije i konzervacije na istoj Akademiji morate pisati pismeni ispit iz kemije i povijesti umjetnosti, te priložiti likovnu mapu. Osim toga provjerit će se i znanje iz rekonstrukcije slikanog sloja, crtanja prema promatranju, provjeri percepcije te osobna prezentacija kandidata. Sve skupa iznosi 85 posto od ukupnih bodova.

Izdvojeni članak

Odustajanje od faksa ne mora biti smak svijeta

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu boduje motivacijski razgovor s osam posto, dok ćete na razgovoru morati proći prag od pet posto. Osim toga za sve učenike koji nisu slušali katolički vjeronauk u školi će se organizirati dodatna provjera znanja iz tog predmeta, što će se vrednovati s 14 posto, a prag za prolaz iznosit će 10 posto.

Kineziološki fakultet njeguje sportska natjecanja pa će svatko tko je ostvario rezultate na sportskim natjecanjima ili je pak u nekoj od kategorija sportaša moći ostvariti i do 10 posto bodova pri upisu na faks.

Osim toga sve sportaše čeka i testiranje raznih motoričkih sposobnosti s postavljenim pragom kao kriterijem za svaku sposobnost. Tako će recimo prag biti u okviru broja sekundi za plivanje na 50 metara slobodnim stilom i slično. Bitan je i zdravstveni status kandidata.

Na većini fakulteta Sveučilišta u Splitu možete imati izravan upis ukoliko ste postignuli odlične rezultate na državnim ili međunarodnim natjecanjima iz predmeta koji su nužni za vaš željeni fakultet.

Uglavnom se boduju prva mjesta za izravan upis, a pet ili deset posto možete ostvariti sudjelovanjem na takvim natjecanjima. Više o tome koji fakultet kako vreduje natjecanja možete potražiti ovdje.