Pretraga

Tko se boji mature iz Hrvatskog još? Donosimo popis od 7 stvari koje morate znati za ispit i esej

Maturanti u ponedjeljak 24. lipnja pišu test i sažetak iz Hrvatskog jezika, a u utorak 25. lipnja čeka ih esej. Kako bi uspješno položili ovu maturu potrebno je dobiti pozitivnu ocjenu iz testa, sažetka i eseja. Valja naglasiti kako više nema više i osnovne razine, već svi maturanti pišu jedinstvenu razinu. Kako će sve to izgledati, koliko vremena maturanti imaju, kako će izgledati sažetak i kako najbolje napisati esej, ali i na druga bitna pitanja odgovorili smo u ovom tekstu.

Foto: srednja.hr

Jedina matura koja nema višu i osnovnu razinu, nego se piše jedinstvena razina, je matura iz Hrvatskog jezika. U ponedjeljak 24. lipnja maturanti pišu test i sažetak, a u utorak 25. lipnja esej. Da bi uopće položili maturu iz Hrvatskog jezika, maturanti trebaju dobiti pozitivnu ocjenu iz oba dijela, odnosno iz testa i sažetka kao i iz eseja. Za sve koji strepe od ovog obveznog predmeta na maturi u našem smo videu objasnili kojih je sedam stvari najbitnije za znati kako bi uspješno položili maturu iz Hrvatskog.

#1 Trebam li proći i ispit i esej za prolaz?

Matura iz Hrvatskog jezika piše se dva dana. U ponedjeljak je na rasporedu test i sažetak, a u utorak esej. Kako bi maturant uspješno položio maturu iz Hrvatskog jezika, treba dobiti pozitivnu ocjenu na oba dijela. Dakle, prolaz treba skupiti i na ispitu odnosno sažetku prvog dana, ali i na eseju. Ako netko ne izađe na neki dio ispita, to je pad.

#2 Koliko dugo se piše svaki dio ispita?

Vrijeme za pisanje testa je 100 minuta, sažetka je 80 minuta, dok školski esej traje 160 minuta.

#3 Kako će točno izgledati ispit?

U prvoj cjelini čitanje, književnost i hrvatski jezik bit će 58 zadataka na zaokruživanje. Od četiri ponuđena odgovora, jedan je točan, svaki donosi jedan bod. Tu su zadatci čitanja s razumijevanjem, teorije i povijesti književnosti te gramatika i pravopis.

#4 Kako će izgledati sažetak?

Maturanti će pred sebe dobiti neki neknjiževni tekst općedruštvene tematike od kojeg će morati napraviti sažetak od 200 do 250 riječi. U njemu ne smije biti mišljenja, stavova ili komentara, a on donosi 18 bodova. Pripazite, dopušteno odstupanje za broj riječi je 10 posto od donje i gornje granice.

#5 Kako napisati esej?

Esej koji se piše je interpretacijski, a zadano može biti jedno književno djelo ili to može biti usporedba dvaju djela s popisa obvezatnih djela. Na popisu je ove godine osam djela. Školski esej treba sadržavati 440 riječi i donosi ukupno 30 bodova. Mora imati uvod, razradu i zaključak, a u njemu moraju biti odgovori na sve zadane smjernice. Esej se neće vrednovati ako nemate dovoljno riječi, dopušteno je odstupanje 10 posto od donje granice zadanoga broja riječi. Eseje ocijenjene sa sto posto od prošle godine možete pronaći na ovoj poveznici.

Izdvojeni članak
državna matura esej, pravilo da se ne smiješ potpisati

Ovo su stopostotno ocijenjeni eseji iz Hrvatskog na maturi: ‘Trebalo bi se birati između više tema’

#6 Koliko trebam za prolaz?

Iako se za svaku godinu određuju novi pragovi prolaznosti, lani je prag za dvojku na Hrvatskom bio 35 posto, s time da je na eseju iznosio 26,67, a na testu i sažetku 38,75 posto.

#7 Kako učiti za ispit?

Pripremati se možete uz stare udžbenike, bacite oko na probnu maturu, a zadatke s prijašnjih ispita možete rješavati i u našem sustavu kvizovi.srednja.hr.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.