Pretraga

Trebate li s popisa studija brisati one na koje ne upadnete? Provjerili smo kakva su pravila

A- A+

Ove će srijede maturanti doznati konačne rezultate ispita državne mature, a kandidatima će u popodnevnim satima biti vidljive i konačne liste upisa na studije. Često pitanje pristupnika je ono moraju li i u kojoj fazi s liste obrisati studije na koje nisu ‘upali’ pa smo provjerili kakva su pravila.

prijave za faks u sustavu postani student

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

‘Do kada treba u Postani student s liste fakulteta obrisati one na koje nisam upao?’ – jedno je od češćih pitanja među maturantima u razdoblju između pisanja ispita i iščekivanja rezultata mature i objave lista upisa. Sva pravila pojašnjena su na web stranici Središnjeg prijavnog ureda, Studij.hr.

Što se treba brisati s liste studija?

– Potrebno je obrisati samo one prijavljene studijske programe koje kandidat nema ni u kojemu slučaju namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvario pravo upisa. Kandidati se mogu upisati samo na studijski program za koji su u sustavu NISpVU nakon objave konačnih rang-lista ostvarili pravo upisa (DA) i dobili upisni broj. Dodjelom upisnoga broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program. Ako kandidat ne obriše studijski program, a na njemu ostvari pravo upisa, te ga ne ode fizički upisati, tada mu visoko učilište može zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta koji mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine. Sve ostale studijske programe koje je kandidat prijavio i koje bi želio upisati nije potrebno brisati ni u kojemu trenutku, pojašnjenje je Središnjeg prijavnog ureda.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Danas se pisao prijemni na Medicini: ‘Rezultat bih opisala formulom iz fizike – za slobodni pad’

Kako to izgleda na primjeru?

Pojasnili su to i na primjeru kandidata koji je prijavio sedam studija, ostvario je pravo upisa na studiju koji mu je drugi na listi te mu pored tog studija stoji oznaka da i dodijeljen mu je upisni broj 1234.

– Kandidat nije trebao brisati studijski program pod rednim brojem 1 s obzirom na to da se ne nalazi unutar upisne kvote tog studijskog programa. Čim se kandidatu kraj nekog studijskog programa pojavi najbolji odabir (DA) njegov plasman nije vidljiv na rang-listama nižih prioriteta i takve studijske programe nije potrebno brisati jer on ne zauzima mjesto ostalim kandidatima, pojašnjavaju iz Središnjeg prijavnog ureda.

Čak i u slučaju da je taj isti kandidat na trećem i petom studiju na listi unutar upisne kvote, ta dva studija neće morati brisati s liste jer se programi nalaze ispod najboljeg odabira (DA) i na njima ne zauzima mjesto drugim kandidatima.

Konačni rezultati mature izlaze ove srijede, 19. srpnja i do 13:59h kandidati mogu brisati studijske programe, mijenjati popis studija i na njega dodavati studije. Iznimka su studiji za koje su visoka učilišta odredila raniji rok prijave, što su obično oni koji provode prijemne ispite. Konačne rang-liste upisa na studijske programe izaći će 19. srpnja iza 15 sati.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024., dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.