Pretraga

U Zadru i Dubrovniku traže još neke vještine za upis na faks

A- A+


Izdvojeni članak

Rade u striptiz klubu i dobivaju stipendiju za fakultet

Državna matura na mnogim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu i Splitu nije dovoljna kako biste upisali željeni faks. Potrebno je položiti dodatne ispite ili pak otići na motivacijski razgovor koji vam donosi određen postotak bodova pri upisu. Jučer smo vas obavijestili što trebate dodatno polagati na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli te Sveučilištu u Rijeci. Danas vam donosimo pregled dodatnih ispita Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta u Dubrovniku.

Na zadarskom sveučilištu postoji Pomorski odjel na kojem možete upisati nautiku i tehnologiju pomorskog prometa ili pak brodostrojarstvo i tehnologiju pomorskog prometa. Za oba smjera će vam dobro doći završena srednja pomorska škola i to s deset posto od ukupnog broja bodova. Ukoliko još uz to imate položen poručnički ispit i predate dokaznu dokumentaciju zaradit ćete pet posto pri upisu na jedan od ta dva smjera.

Izdvojeni članak

Osječki studenti ekonomije među najboljima na svijetu

Odjel za francuske i iberoromanske studije Sveučilišta u Zadru posebno vrednuje vaše znanje francuskog iz srednje škole. Ako ste učili francuski kroz svaki razred u srednjoj školi, dobit ćete po 10 posto od ukupnog broja bodova za svaki razred, odnosno sve skupa 40 posto. Završni tečaj francuskog jezika donosi vam po pet posto.

Što se tiče Odjela za germanistiku Sveučilišta u Zadru bitno je da poznajete njemački jezik na B razini, što je zapravo srednjoškolska razina znanja. Ovo predznanje je uvjet za upis ovog fakulteta i kao takvo samo ne donosi dodatne bodove.

Odjel za sociologiju dodatno vrednuje ukoliko je učenik na državnoj maturi kao izborni predmet izabrao baš sociologiju. Svatko će za položen izborni predmet sociologije dobiti 10 posto od ukupnog broja bodova.

Što se tiče talijanskog jezika, Odjel za talijanistiku primit će samo one učenike koji su prethodno učili talijanski jezik i to minimalno dvije godine u srednjoj ili osnovnoj školi. Ukoliko ga niste imali u školi, možete imati i diplomu s završenog drugog stupnja tečaja talijanskog izvan škole.

Sveučilište u Dubrovniku

Odjel za elektrotehniku i računarstvo u smjeru elektroničkih i komunikacijskih tehnologija u pomorstvu s 10 posto će vrednovati ako je učenik završio gimnaziju, srednju elektrotehničku školu ili pak neku drugu srodnu četverogodišnju školu tehničkog smjera. Ista situacija je i sa smjerom primjenjenog / poslovnog računarstva.

Na Odjelu za umjetnost i restauraciju možete upisati restauraciju i konzervaciju predmeta od drva, papira, tekstila, metala i keramike no da upišete taj smjer morate priložiti ili pismo namjere ili obaviti motivacijski intervju. To je ujedno i preduvjet za upis, no vrednuje se s 15 posto.

Ovdje pogledajte kako se boduju razna ostvarena postignuća na natjecanjima.