Pretraga

Upisi su pred vratima: Na najpoželjnijem studiju mjesta je za 50 maturanata, a za 341 to je prvi izbor

A- A+

Već dva mjeseca u sustavu Postani student maturanti mogu prijavljivati studijske programe, a još otprilike toliko ostalo je do početka ljetnog roka mature. I dalje je među ovogodišnjim kandidatima za upise prvi po poželjnosti studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, a drugi najpoželjniji je psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

dvorana za predavanje

Foto: Unsplash; Dom Fou

Na stranici Studij.hr Središnjeg prijavnog ureda koji provodi upise na studijske programe, objavljena je ažurirana lista koja prikazuje trenutni broj prijava na svakom od studijskih programa u Hrvatskoj, kao i koji su najpoželjniji. Prilikom definiranja kriterija poželjnosti u obzir se uzima omjer ukupne upisne kvote te broja maturanata kojima je to prvi izbor na listi prioriteta.

Na logopediji 50 mjesta, prvi je izbor za 351 maturanta

Tako je među studijima s kvotom većom od deset mjesta i dalje najpoželjniji studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Ove godine upisna kvota je 50 mjesta, dok je to trenutno prvi izbor za 341 maturanta, što bi značilo da za jedno mjesto ozbiljno konkurira gotovo sedmero maturanata. Inače, ukupni broj prijava za studij logopedije u Zagrebu je 889.

Drugi po poželjnosti je studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno u sustavu Postani student stoji kako je upisna kvota za taj studij 76 mjesta, a broj prvih prijava zaključno s današnjim danom je 350, dok ovaj studij na popisu trenutno ima 1.038 kandidata.

Na vrhu liste najpoželjnijih studija nalazi se i studij grafički dizajn i vizualne komunikacije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Ondje je mjesta za samo 15 studenata, prvi je to izbor za 63 maturanta, dok je ukupni broj prijava 225.

Stanje s brojem prijava u narednom će se razdoblju zasigurno mijenjati. Naime, maturanti studije mogu prijavljivati u većini slučajeva sve do konačnih rezultata mature, odnosno do 18. srpnja. Iznimka su obično studiji koji imaju prijemne ispite, oni određuju nešto ranije rokove prijave pa je važno da maturanti prate web stranice fakulteta koje prijavljuju. Dan kasnije, 19. srpnja, visoka učilišta započinju s upisima.

Izdvojeni članak

Pazite da ih ne propustite: Objavljeni svi važni rokovi za one koji upisuju faks u 2022.

Što još trenutno ulazi u top 10?

Osim poviše navedenih studija, u deset trenutno najpoželjnih studija ulaze još i redom: kriminalistika na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu, aeronautika – modul vojni pilot na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, animirani film i novi mediji na Akademiji dramske umjetnosti Zagrebu, zatim psihologija na Filozofskom fakultetu u Rijeci, radiološka tehnologija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, dizajn na Arhitektonskom u Zagrebu, te studij izobrazba trenera (smjer: kondicijska priprema sportaša) na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Podsjetimo, orijentacijske rang-liste za upise na fakultete bit će objavljene 30. travnja, a ostale važne datume oko upisa u 2022. možete vidjeti ovdje. U nastavku se nalaze podaci o trenutnom broju prijava studijima u Hrvatskoj, a riječ je o službenim podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [204.71 KB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2022. i u grupi Maturanti 2021./2022. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.