Pretraga

VIDEO: Evo odgovora na najveći misterij mature: Zašto je vrećice s ispitima teško otvoriti?

A- A+

U ponedjeljak su maturanti napisali prvi obvezni ispit mature, što znači da su se gotovo svi ovogodišnji pristupnici suočili s najvećom ‘mukom’ državne mature – otvaranjem vrećica s ispitnim materijalom. Zašto su one tako čvrste pitanje je koje se provlači kroz brojne generacije.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Sav ispitni materijal za maturu maturanti dobivaju u posebnim sivim vrećicama. Koje je, znaju svi koji su pristupali maturi u prošlim godinama, vrlo teško otvoriti. Zašto su vrećice tako čvrste, pitali smo u podcastu Vinka Filipovića, ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

– Za razliku od ispita, vrećice sam vidio i pokušao otvoriti, istina je da se nešto teže otvaraju. Međutim, tvrtka koja proizvodi te vrećice nam jamči da je to sigurnost da se neće dogoditi da, prije no što učenik otvori vrećicu s ispitom, vrećica bude dijelom ili u cijelosti otvorena. Dakle, htjeli smo i tu postići maksimalnu sigurnost. Jednostavno nismo htjeli dovesti u pitanje mogućnost da je, prije no što nastavnici podijele taj dan materijale, da se dobije informacija da je vrećica bila prethodno otvorena, što onda kompromitira ispit i dovodi u sumnju objektivnost ispita, naveo je Filipović.

Cijeli podcast pogledajte u nastavku:


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.