Pretraga

Započele prijave fakulteta u 2024., ovo su datumi koje maturanti moraju zapamtiti

A- A+

Ovaj četvrtak važan je dan za tisuće maturanata i drugih kandidata planiraju upisati fakultet – započinju prijave studijskih programa u 2024. godini. Lista može sadržavati najviše deset studija, a maturanti studije mogu prijavljivati i odjavljivati, u većini slučajeva, sve do dana kada će biti objavljeni konačni rezultati mature. Prve, orijentacijske rang-liste izlaze krajem travnja.

postani student_upisi na fakultete

Foto: Unsplash

Od jutros u devet sati maturanti mogu prijavljivati studije u sustavu Postani student, a još 15-ak dana ondje se mogu u redovitom rok u prijavljivati i ispiti mature. U Postani student maturanti se prijavljuju istim podacima koje koriste za prijavu ispita mature.

Prve liste krajem travnja

Tijekom ožujka nema posebnih obaveza, prijave su i dalje u tijeku. Isto važi i za travanj, s time da će 29. travnja u 9 sati biti objavljene prve, orijentacijske liste upisa.  Za kandidate iz Hrvatske tijekom svibnja i lipnja nema nikakvih obaveza vezanih uz prijave fakulteta.

Osim ako faks koji želite upisati nije odredio raniji kraj prijava ili pisanje prijemnog ispita. Podsjetimo kako će nastava za maturante završiti 24. svibnja, a prvi  ispitni rok državne mature započet će 4. lipnja ispitima iz Francuskog i Grčkog jezika. Raspored ostalih ispita možete vidjeti ovdje.

Lista se može mijenjati do objave rezultata mature

Srpanj će po pitanju obveza vezanih uz prijave fakulteta biti dosta ‘zgusnut’. Privremene rang-liste upisa izlaze 10. srpnja u 14 sati i vidjet ćete kako otprilike stojite jer taj dan izlaze i privremeni rezultati mature. Zadnji dan prijava i odjava studija i promjena na listi je 17. srpnja u 13:59. Izuzetak su fakulteti koji su odredili raniji rok. Konačne rang-liste upisa na fakultete u ljetnom roku izlaze isto 17. srpnja iza 15 sati. Dan kasnije kreću i upisi na fakultete.

Od datuma za jesenski rok trebate znati da će početak registracije kandidata u Postani student biti 22. 7., a fakulteti otvaraju mogućnost prijave postepeno, kako završavaju s upisima. Privremene rang-liste upisa u jesenskom roku izlaze 11. rujna iza 14 sati. Zadnji dan prijava i odjava fakulteta je 18. rujna do 13:59, a istog dana iza 15 sati bit će objavljene konačne liste upisa na studije u jesenskom roku. Fakulteti s upisima u jesenskom roku započinju nakon 19. 9.

Više o upisima na fakultete čitajte na srednja.hr, link je u opisu profila.

Čitav kalendar upisa na fakultete možete pronaći na ovoj poveznici.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.