Pretraga

Za neke fakseve već vlada velika navala, doznali smo koji su najpopularniji u prvom tjednu prijava

A- A+

Za tridesetak tisuća kandidata koji će ove godine upisivati studijske programe, započele su proteklog tjedna prijave studijskih programa. Prema trenutnim podacima Središnjeg prijavnog ureda, nakon prvog tjedna prijava najpoželjniji su među maturantima studiji logopedije i psihologije.

Foto: srednja.hr

Za nama je prvi tjedan prijave studijskih programa za ovogodišnje maturante i ostale kandidate koji u 2022. planiraju upisati na fakultet. Od Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje zatražili smo podatke o poželjnosti studija u prvom tjednu prijava.

Najpoželjnija i ove godine logopedija u Zagrebu

Kriterij poželjnosti utvrđuje se kroz omjer ukupne upisne kvote i broja maturanata kojima je taj studij trenutno prvi izbor u sustavu Postani student. Kada je riječ o studijima s kvotom većom od deset mjesta, iznenađenja na vrhu liste najpoželjnijih studija nema, situacija je slična prošlogodišnjoj.

U prvom tjednu prijava najpoželjniji je studij logopedije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. To je trenutno prvi izbor za 201 maturanta, a trenutno u sustavu Postani student piše da je i ove godine mjesta za 50 studenata. Ukupni broj prijava na studij logopedije nakon prvog tjedna je 493. Treba naglasiti kako je moguće da se kvota za ovu godinu naknadno promjeni na bilo kojem studiju, jer većina sveučilišta vrlo kasno, tek u proljeće, odlučuje o upisnim kvotama za tekuću godinu.

Izdvojeni članak

Pazite da ih ne propustite: Objavljeni svi važni rokovi za one koji upisuju faks u 2022.

Tko još ulazi u top 10 nakon prvog tjedna?

Drugi po poželjnosti među maturantima trenutno je studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prvi je to izbor za 187 kandidata, mjesta je za njih 76, dok je ukupan broj prijava već sada 514. Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda, treći najpoželjniji studij trenutno je animirani film i novi mediji na Akademiji likovnih umjetnosti, za koji je 16 prijava, a prvi je to izbor za 35 kandidata.

U nastavku se nalazi popis deset najpoželjnijih studija u prvom tjednu prijava i s kvotom većom od deset mjesta, prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje:

  1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb
  2. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet Zagreb
  3. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
  4. Kriminalistika, Visoka policijska škola Zagreb
  5. Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka
  6. Medicina, Medicinski fakultet Osijek
  7. Dentalna medicina, Stomatološki fakultet Zagreb
  8. Psihologija, Filozofski fakultet Rijeka
  9. Radiološka tehnologija, Zdravstveno veleučilište Rijeka
  10. Logopedija, Sveučilište u Rijeci

Podsjetimo kako maturanti studije mogu prijavljivati u većini slučajeva sve do konačnih rezultata mature, što je ove godine 18. srpnja. Iznimka su obično studiji koji imaju prijemne ispite, oni određuju nešto ranije rokove prijave pa je važno da maturanti prate web stranice fakulteta koje prijavljuju. Orijentacijske rang-liste bit će objavljene 30. travnja, a ostale važne datume oko upisa u 2022. možete vidjeti ovdje.

Popis svih studija u Hrvatskoj s kvotom većom od deset mjesta nalazi se u nastavku. Lista sadrži ukupnu kvotu i trenutni broj prijava te broj kandidata kojima je to prvi izbor. Napomena, ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [210.59 KB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise na fakultete možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.