Pretraga

Zadaci u drugom dijelu ispita iz Fizike namučili maturante: ‘Nadam se da će biti dovoljan za prolaz’

A- A+

Danas su maturanti pisali najpopularniji izborni ispit na maturi, onaj iz Fizike. Ukupno 35 zadataka rješavalo je nešto više od 6.400 pristupnika. Oni koji su se pripremali kažu da im ispit nije bio posebno težak, no svima je najteži dio ispita bio u drugoj ispitnoj knjižici sa zadacima, dok su teoriju, kako nam kažu, moglo riješiti i logičkim zaključivanjem.

matura fizika

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Više od 6.400 maturanata danas je pisalo maturu iz Fizike. Imali su tri sata za rješavanje 35 zadataka od čega je njih 24 na zaokruživanje, dok ih je 11 otvorenog tipa. Maturanti s kojima smo razgovarali su nam otkrili kako im je prošao ispit te što im je bilo najteže.

– Meni je ispit bio težak, osobito druga ispitna knjižica. Nisam se pripremala, išla sam jer sam ga prijavila za svaki slučaj, no svi kažu da je bio puno teži u odnosu na prošle godine. Nadam se da će biti dovoljan za prolaz, no nekako sumnjam. Ova matura me obeshrabrila za razliku od prošlih, otkrila nam je maturantica Anamarija iz Medicinske škole Osijek.

‘Ispit iz Fizike mi se činio puno teži nego prijašnjih godina’

Iako je Fizika najpopularniji izborni predmet, maturantice s kojima smo razgovarali napomenule su da upravo zato što nije obavezan predmet, da se za njega nisu niti posebno pripremale.

– Ispit iz Fizike mi se činio puno teži nego prijašnjih godina. Iako se nisam pripremala, mislila sam da ću ipak riješiti puno više zadataka. Dosta zadataka sam rješavala metodom eliminacije. Teorija mi je bila puno lakša nego zadaci. Vremena je bilo sasvim dovoljno i ispit je prošao bez incidenata. Iz Fizike očekujem dvojku, rekla nam je Helena, učenica III. gimnazije u Osijeku.

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Fizike?

 

‘Čini mi se da je bilo dosta sličnosti s oglednim ispitom’

Maturantica Dora iz Gimnazije ‘Matija Mesić’ u Slavonskom Brodu smatra kako je matura iz Fizike bila dosta slična oglednom ispitu.

– Još uvijek sam pod dojmom i ne mogu odrediti koliko je teško bilo, ali čini mi se da je bilo dosta sličnosti s oglednim ispitom. Baš sam ga jučer otvorila i malo pregledala pa sam neke stvari i zapamtila. Zadaci na zaokruživanje nisu bili toliko zahtjevni dok su oni s postupkom bili teži. Najteži su mi bili zadaci iz elektromagnetizma jer mi je to gradivo općenito štekalo i na nastavi. Pisala sam oko sat i 45 min, a s obzirom da se nisam previše pripremala, ne očekujem više od 2 ili 3. Fizika mi je neobavezni predmet, ali svakako sam izašla napisati što znam, otkrila nam je Dora.

‘Bilo je dosta zadataka koji su zahtijevali logičko razmišljanje’

– Fizika mi nije bio obavezan predmet pa se nisam baš niti pripremala za njega. Bilo je dosta zadataka koji su zahtijevali logičko razmišljanje. Nakon ispita sam uspoređivala odgovore s kolegicama i kolegama i imali smo dosta istih odgovora. Najlakša pitanja su bila s grafovima, a druga ispitna knjižica je bila dosta teža. Smatram da je bilo dovoljno vremena za rješavanje ispita, a nadam se prolazu, poručila je Klara iz Srednje škole Pere Zečevića u BiH.

Maturante sutra očekuje ispit iz Kemije i Sociologije, a idući tjedan piše se matura iz drugog obveznog predmeta – Hrvatskog jezika.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.