Pretraga

10 srednjoškolskih programa u Zagrebu koje su upisivali najbolji učenici

A- A+

Ljetni rok upisa u srednje škole završen je sredinom ovog tjedna. Kao i prethodnih godina, odlučili smo provjeriti koje su srednje u pojedinim županijama upisali najbolji osmaši, odnosno oni s najvećim prosječnim brojem bodova. Prvi je na redu Grad Zagreb.

I. gimnazija Zagreb; foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nakon objave konačnih rang ljestvica upisa u srednje škole, provjerili smo u koje su se škole upisivali najbolji osmaši, oni s najvišim brojem bodova. Riječ je o službenim podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Kao i prethodnih godina, u Gradu Zagrebu na popisu deset škola koje su upisali najbolji nema niti jednog strukovnog programa. Prvi je na listi i ove godine, kao i 2020., program prirodoslovno-matematičke gimnazije I. gimnazije u Zagrebu. Prosjek bodova upisanih ondje iznosi 84,22 bodova, a najmanji broj bodova upisanog u program je 83,29.

Na drugom mjestu srednjoškolskih programa koje su u Zagrebu upisivali najbolji, nalazi se IBMYP program XV. gimnazije (MIOC). Upisani imaju prosječno 83,95 bodova, a najmanji broj bodova upisanog u taj program iznosio je 83,27 bodova.

Treći najpopularniji program među zagrebačkim izvrsnicima je prirodoslovno-matematička gimnazija isto u XV. gimnaziji, gdje upisani prosječno imaju 83,47 bodova. Prvi na rang-listi koji je ‘upao’ u tu školu imao je čak 86,00 bodova, a posljednji 82,50. Valja naglasiti da se ove godine za sva tri poviše navedena srednjoškolska programa provodio prijemni ispit. Prijemni je proveden i za upis oba navedena smjera Prirodoslovne škole Vladimira Preloga te za Gimnaziju T. Brezovačkog.

U nastavku se nalazi popis deset srednjoškolskih programa koje su upisivali najbolji zagrebački učenici. Potom slijedi najmanji broj bodova upisanog u program, zatim najveći broj bodova upisanog u program i prosječan broj bodova upisanih.

Izvor: MZO