Pretraga

A kao Airbrush

A- A+

Airbrush, mnogi od vas sigurno nikada nisu čuli za ovu zaista zanimljivu tehniku crtanja. Antun Meić Sidić, maturant zagrebačke Strojarske tehničke škole Fust Vrančić bavi se ovom tehnikom crtanja te će nam otkriti sve njezine čari….

 Antune, za početak nam objasni što je to točno airbrush?

Airbrush je tehnika oslikavanja nanošenjem boje pod tlakom na podlogu uz pomoć zračnog kista (airbrush). Ta slikarska tehnika omogućuje specijalne i unikatne 3d i druge efekte sjenčanja.

Kako si uopće otkrio airbrush?

Oduvijek me zanimalo crtanje. Još kao mali, uvijek sam volio nešto crtati, šarati… I tako malo po malo, negdje pred kraj osnovne škole slučajno sam čuo za airbrush koji me  odmah na prvu osvojio. Kupio sam svoj prvi airbrush i krenuo sam crtati..

I kako su izgledali tvoji počeci?

Pa i ne baš super. Kako u Hrvatsko ima jako malo ljudi koji se bave ovom tehnikom nisam imao prilike od nikoga vidjeti ni naučiti kako se pravilno koristi airbrush. Tako da sam na samom početku skoro odustao od svega. No, uz mnogo volje, truda i ljubavi  shvatio sam i naučio  kako airbrush funkcionira i od tada smo evo već tri godine nerazdvojni.

A što sve oslikavaš?

Sve što mi dođe pod ruku… Razne kutijice, majce, maske za mobitele, kacige… Bilo koju ravnu podlogu.

Ima li neki rad na koji si posebno ponosan?

Ima. Moj motor. Oslikavao sam ga gotovo mjesec dana i zaista sam uložio mnogo truda i ljubavi da bi izgledao baš onako kako sam zamislio. Mislim da mi se trud isplatio jer tko god da ga je vidio nije ostao ravnodušan. Svi me pitaju kaliko sam dugo to radio i ne prestaju hvaliti moj rad i trud.

A ideje.. Kako do njih dolaziš?

Uglavnom crtam sve iz glave. Što god mi padne na pamet to i nacrtam… Neke likove iz svoje mašte, neke stvarne likove. Ideja uvijek ima.

Kao što se vidi i iz ovog primjera, mašta radi svašta. Zato dragi naši kreativci prepustite mašti na volju i dopustite si da stvarate nova remek-djela. Uz volju, trud i ljubav mogu se roditi zaista odlične ideje.