Pretraga

Ana, Josip i Ilija iz Dalmacije su preselili u unutrašnjost Hrvatske, a za sve su ‘krive’ videoigre

A- A+

Poduzetnički inkubator PISMO powered by A1 u proteklim je godinama okupio šest generacija polaznika edukacije za izradu videoigara. Svi oni, njih više od 200 iz cijele Hrvatske, svoju je priliku odlučilo pronaći u Novskoj, koja se s vremenom prometnula u pravo središte hrvatske gaming industrije. Polaznici edukacije Ana, Josip i Ilija podijelili su svoja iskustva s izrađivanjem igara u programima Blender i Unity te otkrili nekoliko razloga zašto su zamijenili rodnu Dalmaciju i preselili u Novsku.

inkubator PISMOFoto: PR

– Sjećam se da je bio ožujak. Bura je već danima lupala po prozorima dok sam u džemperu i jakni, omotana pokrivačem u stanu s prijateljima igrala ‘7 Wonders’ ili neku drugu društvenu igru. Vratili su se kući za jedan vikend i pričali mi o edukaciji na kojoj ih se uči modelirati u Blenderu i stvarati videoigre u Unityju – odmah sam se zakačila, otkrila je Ana Vukšić iz Splita, pa nadodala kako joj je odlazak u Novsku zvučao kao idealna promjena okoliša, što ju je dovelo do odluke da se prijavi na sljedeću generaciju. Ona sada radi na edukaciji programa Blender.

Ne treba odustajati od snova

Josip Barun iz Kaštel Gomilice oduvijek je sanjao o bavljenju videoigrama, no to se dugo činilo nerealno i taj je san pomalo zaboravljen. Kaže kako je nakon završetka studija engleskog i hrvatskog jezika na splitskom Filozofskom fakultetu odlučio povući potez života.

– Otišao sam daleko od kuće, ali sam dobio priliku života. Edukacije me nisu samo naučile izrađivati videoigre, već i voditi poslovanje. Zato nakon edukacije pokrećem svoju firmu!, otkriva svoje planove Josip.

Policijska akademija ili inkubator PISMO?

Ilija Krišto iz Kaštel Novog dvoumio se između odlaska na policijsku akademiju i pridruživanja edukaciji u inkubatoru PISMO. Priznaje kako je skoro odustao od odluke pridruživanja inkubatoru.

– Na sreću, upoznao sam tim koji ima inkubator PISMO i uvidio da su predavači osobe iz industrije i da na nas prenose veliko znanje. Tijekom edukacije sklopio sam i poslovni dogovor i dobio prvu narudžbu. Radi se o izradi aplikacije koja će pomoći sportašima u teretani. Ne, neće vježbati umjesto vas, ali će vam pomoći da ispravno vježbate, nasmijan je Ilija.

Nema pauziranja

Ana se dotaknula šireg utjecaja koji inkubator PISMO ima na gaming scenu, pa tako zaključuje kako je projekt pokrenuo udarni val u Hrvatskoj i šire te kako je to pomoglo velikom broju malih studija koji se nisu usudili pokretati stvari. PISMO predstavlja iznimku pravila, smatra Ana i primjećuje kako sve više ljudi postaje osviješteno o industriji videoigara, a kako se to poglavito odnosi na one koji ni na koji način nisu dio tog svijeta. Ilustrira to opažanje činjenicom kako ju majka odavno nije upitala da pauzira online igru, što ukazuje na male, ali uspješne korake.

Podsjećamo, upravo su otvorene prijave na edukacije o izradi videoigara u inkubatoru PISMO. Edukacije su organizirane kroz programe Blender i Unity, a tijekom svih šest mjeseci edukacije polaznici primaju minimalnu hrvatsku plaću i putne troškove. Više informacija o projektu može se pronaći na linku.