Pretraga

ANKETA: Mislite li da je uvođenje obveznog vojnog roka nužno?

A- A+

Sve se više govori o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka. Uglavnom se oglašavaju političari koji o toj temi imaju različita stajališta. Neki misle kao je vojni rok neophodan i ima opravdane ekonomske razloge, dok drugi tvrde da je ideja nerealna i neprihvatljiva. Pitali smo zato nekoliko mladih što misle u uvođenju obveznog vojnok roka.

Nedavno je na Televiziji Student gostovala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je tom prilikom kazala kako misli da treba uvesti obvezni vojni rok, ali u nešto kraćem obliku nego što je to bilo nekada. Ona smatra kako je to odlično za mlade koji ne mogu naći posao po završetku školovanja i kako bi im vojni rok pružio dodatna znanja koja bi mogli koristiti u slučaju katastrofa, nepogoda i nesreća. Pitali smo nekoliko mladih osoba što oni misle o uvođenju obveznog vojnog roka.

Naučili bi se disciplini, ali uz koji proračunski trošak?

Izdvojeni članak

Hrvatska predsjednica smatra da bi vojni rok mladima pružio danas neophodno obrazovanje

Antun, učenik Bjelovarske Obrtničke škole smatra da bi uvođenje vojnog roka bilo pozitivna stvar.

– Čuo sam da se želi uvesti vojni rok. Ja bih išao u vojsku i mislim da je to dobro jer bi nas tamo naučili nekoj disciplini. Moraš napraviti ono što ti zapovijedaju i točka. Dobro je i što bi tako država na kraju imala veće ljudske kapacitete u svojoj vojsci, kaže ovaj sedamnaestogodišnjak.

Jedan dvadesetčetverogodišnji student ima također pozitivan stav o vojsci, ali iz potpuno drugih razloga.

– Smatram kako bi služenje vojnog roka dobro utjecalo na moj fizički izgled, stoga bi se vjerojatno otisnuo u tu avanturu, našalio se ovaj momak.

Marko, njegov vršnjak, ima pak potpuno drugačije mišljenje.

– Mislim da je uvođenje vojnog roka potpuno bespotrebno jer bi to stvorilo prevelike troškove u državnom proračunu. Mi ionako nismo neka velika vojna sila, niti postoji ljudski potencijal da to jednog dana postanemo. Tko želi biti u vojsci dobrovoljno, neka mu se to omogući. Novčana sredstva koja bi se utrošila na uvođenje obaveznog vojnog rok neka se radije potroše u školstvu ili zdravstvu, novac bi se trebao iskoristiti kako bi se pomoglo ljudima na bilo koji način, zaključuje Marko.

Ženama bi služenje vojnog roka bila opcija

Izdvojeni članak

10 razloga zašto bi trebalo uvesti obvezni vojni rok

Političari koji se zalažu za uvođenje obveznog vojnog roka, smatraju pak kako bi ženama ostavili pravo izbora hoće li ili ne pohađati vojsku.

Studentica Anamarija, podvojenog je mišljenja kada je u pitanju uvođenje obveznog vojnog roka.

– U jednu ruku smatram da u današnje doba studenti i učenici su previše opušteni i dosta neodgovorni i da bi služenje vojnog roka poslužilo kao svojevrsna mogućnost poboljšanja istog. U drugu ruku, Hrvatska si trenutno ne može priuštiti ulaganje u takav pothvat, kaže nam Anamarija.

Dodaje kako bi i osobno isprobala služiti vojni rok, ali u obliku u kojem ga danas obavljaju vojni kadeti.

– Time bih se možda naučila dizati ujutro na prvi zvuk budilice, rekla je studentica.

Zanima nas i vaše mišljenje o ovoj temi, pa smo vas odlučili upitati ‘Mislite li da je uvođenje obveznog vojnog roka nužno?’. Glasajte, a rezultate ankete objavit ćemo uskoro.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap