Pretraga

[Anketa] Od četiri osobe, troje vas razmišlja o odlasku iz Hrvatske

A- A+

U kontekstu uistinu zastrašujućih procjena demografa sa zagrebačkog PMF Stjepana Šterca, koji očekuje da bi nove birokratske olakšice, mogle iseliti iz Hrvatske veću populaciju nego što je to bilo šezdesetih godina, kada je Lijepu našu napustilo negdje oko 450 tisuća ljudi, u anketi smo vas pitali –  ‘razmišljate li o odlasku iz Hrvatske uslijed olakšanih okolnosti iseljavanja?’. Čak 77 posto je odgovorilo potvrdno!

Screenshot: srednja.hr

Obzirom na složene gospodarske prilike, visoke stope nezaposlenosti, u većem dijelu javnosti pozitivno je odjeknula vijest o ukidanju ograničenja za hrvatske radnike od strane 22 članice Europske unije, što znači da svi koji žele, sreću mogu potražiti u tim zemljama, bez da im treba radna dozvola.

Izdvojeni članak

Švedska objavila pozamašnu listu zanimanja za koja trebaju radnike

Međutim demografi ne gledaju blagonaklono na ovakve okolnosti. Štoviše procjene dijela njih su apokaliptične.

– To će po našim procjenama iseliti iz Hrvatske gotovo bih rekao veću populaciju nego što je to bilo šezdesetih godina, a u to vrijeme Hrvatsku je napustilo negdje oko 450 tisuća ljudi, izjavio je prošli tjedan demograf s PMF-a Stjepan Šterc.

U kontekstu tih, zbilja crnih očekivanja odlučili smo i vas pitati – ‘razmišljate li o odlasku iz Hrvatske uslijed olakšanih okolnosti iseljavanja?’

Nažalost, čak 77 posto od 325 ispitanih odgovorilo je potvrdno, dok je dakle 23 posto onih, koji o tome ne razmišljaju.

Nadajmo se ipak da će što manje tih razmišljanja, završiti i konkretnim akcijama.