Pretraga

Biciklisti prosvjeduju

A- A+

Zbog rigoroznog kažnjavanja biciklista koje se odnedavno počelo provoditi u Hrvatskoj, biciklisti su odlučili poduzeti sve što je u njihovoj moći da to prestane – kazne od 300 kuna potakle su ih da se ujedine i održe novi prosvjed.

Ovaj će put biti održana 2 prosvjeda s početkom u 17 sati – jedan ispred Gradskog poglavarstva, a drugi ispred MUP-a – kako sindikat biciklista najavljuje na svom facebook eventu. Zašto dva prosvjeda? Radi se, naime, o takozvanom pranju ruku od strane institucija koje ne žele preuzeti odgovornost za kaos koji nastaje provođenjem ovog zakona. MUP se brani time da samo provodi zakone i kažnjene bicikliste uporno šalje da se odu žaliti gradonačelniku Bandiću, dok Grad Zagreb tvrdi da bicikliste globi MUP i da oni nisu odgovorni za to.

Biciklisti su vidjeli kampanje OČISTIMO PLOČNIKE OD BICIKLISTA ali nisu vidjeli one koje glase ZAŠTITIMO BICIKLISTE NA KOLNIKU. Pravila koja im se nameću ne mogu poštivati iz 2 razloga:

a) ne postoji adekvatna infrastruktura

b) vožnjom uz rub kolnika riskiraju svoje živote

Jasno je, dakle, da ostaju nezaštićeni.

Ono što oni predlažu za rješenje nastalih problema jest:

a) hitan početak izgrađivanja kvalitetnih biciklističkih staza uz brze ceste ili usporavanje prometa motornim vozilima tamo gdje nije moguća izgradnja staza

b) traže od policije da, ako očekuje bicikliste na kolniku, da ih tamo i štiti

c) izmjena nadležnih zakona kako bi se biciklizam poticao i bicikliste štitilo, a ne obeshrabrivalo i kažnjavalo.

Ukoliko želite poručiti nadležnim institucijama da biciklizam nije zločinački poduhvat, pridružite im se na prosvjedima.