Pretraga

Big Brother u školama

A- A+

Kamere danas nisu ništa novo, ali kamere u školama još uvijek su nepozanica. Srednja škola Daruvar postavila je kamere na ulaz u školu čime je izazvala negodovanje ali i strahpoštovanje. Ako ste mislili da su stali na tome, varate se, zaposlili su čak i zaštitara.

S obzirom na količinu nasilja možda ovo i nije loša odluka. Razgovarali smo s ravnateljicom Ekonomske i turističke škole Daruvar, Dinkom Ivanovć koja nam je rekla nešto više o pravilima i sigurnosti u svojoj školi. “Učenici su loše reagirali na postavljanje kamera. Ja sam jako zadovoljna jer se pokazalo kao pun pogodak. Uspjeli smo uspostaviti kontrolu ulaska stranih osoba u školu koju prije nismo imali. Smanjio se broj sukoba među učenicima, isto tako manje je neopravdanih izostanaka.” Ukoliko učenik želi izaći iz škole prije završetka nastave, mora dobiti pismeno dopuštenje koje pokazuje zaštitaru. Ako ode iz škole bez pismenog dopuštenja, tada dobiva neopravdani.

Pitali smo učenike što misle o tome. “Mislim da je to nepotrebno jer smatram da na taj način ne sprečavaju bježanje iz škole, čemu su kamere između ostalog namijenjene. Dobra strana toga je da se ispred škole ne smije pušiti jer je to odgojno obrazovna ustanova. Dobro je to što se na taj način suzbija nasilje u školi i oko nje,” rekla nam je učenica Valentina.

Daruvarska škola nije jedina u Hrvatskoj koja se uhvatila u koštac s problemima kao što su nasilje i bježanje iz škole. Zagrebački MIOC također ima video nadzor. “Ja osobno nisam nikad osjetio potrebu za kamerama u skoli. U osnovnoj skoli, mozda, puno je vise nereda na hodniku. U srednjoj skoli definitvno ne, ali trebao bi se rjesiti problem krađa,” misli Grgo iz Zagreba.

 Nakon postavljanja 225 kamera na ulice grada Zagreba, znanstvenici Ekonomskog instututa u Zagrebu proveli su istaživanje “Stavovi jvnosti o nadzoru i privatnosti u Hrvatskoj”. U rezultatima istraživanja stoji da većina ispitanika da bi učitelji i drugi školski djelatnci trebali imati pravo pretraživati učenike i kopati po njihovim torbama u potrazi za nedozvoljenim predmetima. Zanima nas vaše mišljenjeo ovoj pojavi, smatrate li da je potrebno uvesti kamere u školske hodnike i zašto?