Pretraga

[VIDEO] Samsung upozorava: Ne dijelite informacije ispred TV-a

A- A+

Orwellova 1984. više nije samo fikcija, ako je suditi prema upozorenju koje je Samsung uputio svojim kupcima. Poznata je tvrtka svojim kupcima savjetovala da private informacije ne dijele ispred tzv. smart televizora, jer Veliki Brat sluša možda upravo u dnevnoj ili spavaćoj sobi.

www.techforanyone.com

Život kakav je predvidio George Orwell u svojoj slavnoj knjizi 1984. možda i nije tako daleko od nas. Poznata je tvrtka Samsung upozorila svoje kupce na informacije koje dijele ispred tzv. pametnih televizora, jer smart uređaji prate svaku njihovu riječ, prenosi BBC.

Izdvojeni članak

Najgora tehnološka predviđanja u povijesti

Ovo je upozorenje dio uputa koje daje tvrtka Samsung o tehnologiji kojom se koristi u proizvodnji pametnih televizora. Korisnike stoga upozorava da njihovi televizori slušaju svaku njihovu izgovorenu riječ i savjetuj im se da pred TV-om ‘ne raspravljaju o osobnim stvarima ili povjerljivim informacijama’.

Upozorenje je upućeno korisnicima pametnih televizora koji se koriste glasovnom aktivacijom uređaja. Samsung također navodi kako će riječi korisnika pametnih uređaja, čak i osobne ili povjerljive informacije, biti među zaprimljenim podatcima koji se pak prenose trećoj osobi putem funkcije prepoznavanja glasa. Iz Samsunga dodaju kako vlasnici pametnih televizora u svakom trenutku znaju da li je glasovna aktivacija uključena, jer se na zaslonu uređaja pojavljuje ikona mikrofona.

Iako je upozorenje svjetski poznate tvrtke podiglo puno medijske prašine, ovo nije prvi takav slučaj. Još 2013. godine tvrtka LG plijenila je medijsku pažnju zbog prikupljanja podataka o navikama gledatelja svojih uređaja, no slučaj je na kraju riješen izradom softwarea koji je omogućio da korisnici koji ne žele da se o njima prikupljaju podatci tu opciju mogu isključiti.