Pretraga

Biskupi tvrde da Jovanović diskriminira 85% učenika

A- A+

Hrvatska biskupska konferencija oglasila se nakon preporuke ministra Jovanovića o stavljanju vjeronauka na kraj ili početak rasporeda, o kojem smo već pisali u prethodnom članku.

Smatraju da je namjera ministra dobra, ali također i diskriminira 85% roditelja i učenika koji upisuju vjeronauk.

Predsjednik HBK, nadbiskup Marin Srakić, u pismu upućenom na Veliki petak, zamjera ministru kršenje ugovora RH s Vatikanom, ali i to što je preporuka ministra odaslana javnosti bez prethodnih konzultacija s HBK. koja je sunadležna za nastavu vjeronauka ,izvještava Novi list.

Srakić navodi kako je Preporuka protivna pravnom statusu vjeronauka utoliko što je ugovorom između Svete stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture definirano da se vjeronauk izvodi pod istim uvjetima kao i ostali obvezni predmeti.

O ne tako idealnim odnosima Vlade i Crkve svjedoči i sam kraj Srakićeva pisma u kojem izjavljuje kako Preporuka, usmena očitovanja o vjeronauku u školi, “kao i očitovanja još nekih visoko pozicioniranih djelatnika Ministarstva, na koja nismo željeli odgovarati istim načinom, Hrvatsku biskupsku konferenciju primoravaju na daljnja razmišljanja i korake koje će u budućnosti, čini se, morati učiniti”.

Pismo je dostavljeno i resornom ministru Jovanoviću, apostolskom nunciju Mariu Robertu Cassariju , predsjedniku Biskupske komisije HBK za odnose s državom kardinalu Josipu Bozaniću,  predsjedniku Vijeća HBK za katehezaciju Đuri Hraniću i predsjedniku Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću . 

Ministar Jovanović očitovao se izjavljujući da je njegova dužnost brinuti se o svim učenicima. S obzirom da roditelji već godinama upozoravaju da su djeca u vrijeme vjeronauka na hodnicima, dao je takvu preporuku školama koju je još 2010. godine zatražila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić.

“Da su bar malo korektni i misle na djecu, moju Preporuku bi trebali pohvaliti i podržati, a ne polemizirati. Pogotovo ne prijetiti, kao u zadnjoj rečenici.” -odgovara Jovanović. 

Premijer  Zoran Milanović ovog je tjedna osobno zajamčio Crkvi da za trajanja njegova mandata neće biti izmjena ugovora s Vatikanom, ali je i najavio slanje državne revizije koja bi kontrolirala kako Crkva troši novac koji dobije od države.