Pretraga

Bivša studentica tuži sveučilište za pola milijuna kuna jer joj je diploma beskorisna u pronalasku dobrog posla

A- A+

I dok u Hrvatskoj sveučilište tuži studenta (pa onda tužbu povuče), ovih dana iz Velike Britanije dolazi vijest o obrnutom procesu. Naime, jedna bivša studentica Sveučilišta Anglia Ruskin odlučila je tužiti to sveučilište za 60 tisuća funti, odnosno nešto malo više od pola milijuna kuna. Tvrdi da se Sveučilište oglašavalo kao institucija koja pruža kvalitetno obrazovanje te prosperitetno zapošljavanje nakon diplomiranja, a ona je doživjela suprotno.

Foto: Pixabay

Imate diplomu i vrijedno ste se trudili i radili da do nje dođete, diplomirali kao jedan od najboljih studenata, a sada ne možete ni pronaći kvalitetan posao u struci? Za Hrvatsku nije ništa neobično, a u takvoj se situaciji našla i Pok Won, bivša studentica britanskog Sveučilišta Anglia Ruskin, piše The Independet.

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

Studirala je na tom Sveučilištu dvije godine, a kako tvrdi, sve što je dobila je bezvrijedna ‘Mickey Mouse’ diploma koja joj nije pomogla u pronalasku isplativog i prosperitetnog posla. To Sveučilište oglašavalo se kao institucija koja nudi kvalitetno obrazovanje i prosperitet prilikom zapošljavanja po završetku studija, što je, tvrdi, Pok, bila obmana zbog koje je u Veliku Britaniju i došla iz dalekog Hong Konga.

Sada zbog toga tuži Sveučilište Anglia Ruskin za vrtoglavih 60 tisuća funti.

U dokumentima koje je 29-godišnjakinja podnijela sudu, navodi kako Sveučilište nije ispunilo svoje obaveze iz ugovora o studiranju, čime je prekršilo ugovor. Za primjer navodi kako su predavači kasnili na predavanja, a studentima je nerijetko bilo rečeno da sami moraju obraditi pojedine lekcije.

Osim toga, u optužnici stoji da je tijekom ceremonije dodjele diplome ostala zaključana u sobi, jer je pred svima pokušala progovoriti o stvarnoj kvaliteti svog studija. Pok se nada da će njen potez ohrabriti druge studente da za novac kojime su platili školarinu zatraže i kvalitetno obrazovanje te potraže kompenzaciju ako Sveučilište ne ispuni svoju obavezu.

– Prospekt o Sveučilištu uvjerio me da je zaista impresivno. Ali, čim sam krenula sa studijem u 2011., shvatila sam koliko je ondje nedostataka. Iako sam diplomirala s počastima 2013., riječ je o ‘Mickey Mouse’ diplomi, kazala je Pok, prenosi The Independent.

Smatra se kako bi ovaj slučaj mogao biti presudan za način oglašavanja Sveučilišta i studija u Velikoj Britaniji, budući da će studenti koji plaćaju školarine oko 9 tisuća funti tražiti i kvalitetno obrazovanje u zamjenu za uloženi novac.