Pretraga

Bokseri i noževi su in!

A- A+

savjetnica.com

 

Odrastanje i školovanje u sivim prostorijama odgojnog zavoda Turopolje, pogrešno društvo, svakodnevne tučnjave i opijanje, prepuštenost ulici, surova je stvarnost četvorice mladića prikazanih u polusatnom dokumentarnom filmu .

E. (18) iza sebe ima 39 kaznenih djela, pretežno krađa. K. (18) pijan je nasmrt izudarao vršnjaka. J. (19) iza sebe ima kaznena djela prijetnji, krađa i iznuđivanja. Svima njima izrečena je odgojna mjera upućivanja u odgojni zavod Turopolje u trajanju od 6 mjeseci do 3 godine. Ona bi im trebala omogućiti da si srede život te da ih stručni tim sastavljen od defektologa i pedagoga usmjeri i pomogne kako se kriminalna djela više ne bi ponavljala.

Tužnu sudbinu dijeli još 100-tinjak mladića koji se nalaze u Turopolju, dok se u Hrvatskoj nalazi ukupno 11 takvih odgojnih ustananova za problematičnu djecu i mladež.

Životna priča bez sretnog kraja

No, priča tu ne završava. Većina njih se ne opameti te se ponovno nađe u krivom društvu, nastavi s neprihvatljivim, vandalskim ponašanjem, vrati se konzumaciji droga, alkohola i nastavlja s još brutalnijim, surovijim i okrutnijim zločinima. Sretno djetinjstvo i odrastanje zamijenjeno je nasiljem i životom u razorenoj i nestabilnoj okolini.

Ti mladi ljudi, često zanemareni od strane roditelja, prepušteni ulici, podršku pronalaze priklanjajući se vršnjacima i delikventnom društvu. Osjećaj pripadanja jači je od moralnih načela i tolerancije spram drugih.Čiji je propust da dobar dio mladih svoje najljepše godine provodi bježeći od kuće, čineći blaže i teže propuste, sve dok ne završe u odgojnoj ustanovi kao što je Turopolje ili u maloljetničkom zatvoru na izvršavanju najstrože odgojne kazne u maksimalnom trajanju 10 godina?

Nemoć sustava

Današnji maloljetni delikventi više ne pljačkaju kioske i ne kradu žvake, nego izlaze s noževima i bokserima, a tuku se naprosto iz dosade, dok okolina strahuje, jer svi imamo jednake šanse da postanemo njihove žrtve. Mlađi od 18 godina u 2010. godini bili su odgovorni za 4583 kaznena djela, većinom za imovinske delikte (krađe i provale).  Nasilje i kriminal kod maloljetnika, slično kao i kod odraslih, često je povezan s konzumacijom alkohola i opojnih sredstava, a počiniteljice i počinitelji skloni su prijevarama i promiskuitetnom ponašanju.

Zabrinjava činjenica da se bilježi porast u odnosu na prethodnu godinu, a osobito raste broj djece kaznenih počinitelja mlađih od 14 godina. Protiv maloljetnika mlađih od 14 ne može se pokrenuti postupak, jer nije kažnjivo odgovoran te to pokreće novo aktualno pitanje – što s njima? Alarmantne situacije problema u njihovom ponašanju vjerojatno su uočljive i ranije, stoga bi roditelji, učitelji, ali i vršnjaci trebali na vrijeme reagirati.

U prostorijama gdje je film prikazan, mladi mogu potražiti savjete i potporu, bilo da su nasilja ili koji su uočili da je njihovo ponašanje destruktivno.U Savjetovalištu posebno naglašavaju da svi imaju priliku i pravo na sasvim novi početak i ističu važnost prevencijskih programa koje oni provode, jer praksa pokazuje, a iskustvo uči, da rano otkrivanje, dijagnosticiranje poremećaja, organizirano provođenje odgojnih i korektivnih mjera daje zadovoljavajuće rezulate.

Prevencija jedini način

Roditelji, školstvo, ali i cijelo društvo trebalo bi stalno skrbiti i provoditi prevenciju od najranije dobi, a ne samo kad se uoče smetnje ili onda kad bude prekasno. Društvo uz čuđenje i zaprepaštenje okreće glavu od problema i reagira tek kad se dogodi nasilje ili ubojstvo, ne želeći uvidjeti činjenicu da je to svakodnevna sudbina velikog broja mladih i ne čineći apsolutno ništa da ispravi pogrešku.

Cilj preventivnih programa je osposobili mladog čovjeka za odgovorno sudjelovanje u društvu, usaditi mu trajne vrijednosti poput tolerancije i poštovanja različitosti, ali i uključiti što veći broj ljudi i konstantno upozoravati na problem. Samo zdrava sredina može formirati i odgajati napredne, sretne i zadovoljne mlade osobe.

Ako čovjek pogriješi, grešku može ispraviti. Konfucije kaže: „Čovjek koji počini grešku i ne ispravi je, čini drugu grešku“. Jučerašnja greška danas nam mora biti učitelj!