Pretraga

Boras ima novog Čovića: Dodijeljen kontroverzan počasni doktorat, sa svečanosti izostali neki dekani Sveučilišta

A- A+

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras danas je na svečanosti u auli Sveučilišta dodijelio počasni doktorat hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću. Prethodno je Senat Sveučilišta sredinom svibnja izglasao dodjeljivanje počasnog doktorata, uz čak 12 suzdržanih glasova i pet protiv. Današnjoj svečanosti prisustvovao je i premijer Plenković s trojicom ministara, rektor Boras nije bio raspoložen odgovoriti na škakljivo pitanje o počasnom doktoru, koji je pak kazao da kroz rektora Borasa sagledava “sve one velikane koji su gradili stoljetnu tradiciju zagrebačkog sveučilišta”. Nekolicina dekana sa Sveučilišta nije prisustvovala ovom događaju.

Dodjela počasnog doktorata Draganu Čoviću | Foto: Twitter Vlada RH

Hrvatski član Predsjedništva BiH, ujedno i predsjednik HDZ-a BiH te kandidat u utrci za reizbor u Predsjedništvu BiH Dragan Čović danas je primio počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Dodijelio mu ga je rektor Damir Boras.

Boras i Čović (ali Dragan, ne Ante) međusobno ponosni jedan na drugoga

Izdvojeni članak

Inicijativa mladih za ljudska prava oštro osudila dodjelu počasnog doktorata Draganu Čoviću

– Ne trebam posebno naglašavati, dragi akademiče Dragane Čoviću, da sam iznimno počašćen što je meni osobno u mandatu rektora Sveučilišta u Zagrebu pripala čast proglasiti Vas 99. počasnim doktorom našega Sveučilišta, koje je prepoznalo Vaše iznimne doprinose jačanju bilateralnih odnosa BiH i Hrvatske, očuvanju hrvatskog identiteta, promicanju demokratskih vrijednosti i afirmaciji hrvatske obrazovne, znanstvene i kulturne baštine u Europi i svijetu, rekao je Boras i dodao da je Čović posebno značajna ostvarenja postigao u svojem političkom djelovanju.

Čović je u svojoj zahvali rekao da će ga ovaj počasni doktorat osnažiti da primarno služi čovjeku, a svoj počasni doktorat vidi i kao priznanje matičnom Sveučilištu u Mostaru. Posebno se osvrnuo na rektora Borasa.

– Kada stojeći ispred Vas primam za mene neponovljivu počast, kroz Vas sagledavam sve one velikane koji su gradili stoljetnu tradiciju zagrebačkog sveučilišta i kroz nju baštinili sve ono na što sam kao pripadnik ove zajednice preponosan, rekao je Čović, upisao se u knjigu počasnih doktora nakon čega ga je Boras žezlom lupnuo po ramenu. Događaju je nazočio i premijer Andrej Plenković, uz ministre Gorana Marića, Dražena Bošnjakovića i Marka Pavića.

Kontroverzan počasni doktorat

Izdvojeni članak

Profesorica Filozofskog dojmljivim se govorom usprotivila počasnom doktoratu Draganu Čoviću: Sveučilište u Zagrebu ipak mu ga je dodijelilo

Podsjetimo, Senat Sveučilišta u Zagrebu sredinom je svibnja izglasao počasni doktorat Čoviću, s time da je 12 članova Senata bilo suzdržano, a pet ih je bilo protiv Čovićeva doktorata. Na toj se sjednici Senatu obratila profesorica Đurđica Čilić s Filozofskog fakulteta i u dojmljivom govoru problematizirala lik i djelo Dragana Čovića.

Naglasila je tada da Senat odlučuje “o dodjeli počasnog doktorata aktivnom političaru iz susjedne države, nositelju velike političke i ekonomske moći stečene dubioznim načinima, za čije se ime vežu i nečasne radnje poput političkog kadroviranja na mostarskom Sveučilištu, kaznene prijave, prisilni rad ratnih zarobljenika u logorima, nerazjašnjene okolnosti naglog bogaćenja”.

Na odluku o dodjeli počasnog doktorata Čoviću oštrom osudom reagirala je tada Inicijativa mladih za ljudska prava. Njihova reakcija nije izostala ni danas.

Posebno su se osvrnuli na nazočnost premijera Plenkovića dodjeli počasnog doktorata Čoviću. On je danas izjavio kako je “Senat Sveučilišta svojom odlukom valorizirao ukupan rad akademika Čovića te ona reflektira njegov cjelokupni rad”.

S današnje svečanosti izostala nekolicina dekana zagrebačkih fakulteta

Spomenimo i kako je po završetku svečanosti rektor odgovarao na pitanja novinara, a čini se kako nije bio raspoložen odgovoriti kolegi iz 24sata o zanimljivom i indikativnom trenutku dodjele doktorata Čoviću.

Neslužbeno doznajemo kako je nekolicina dekana sastavnica Sveučilišta u Zagrebu danas izostala sa svečanosti, među njima su dekanica Filozofskog fakulteta Vesna Vlahović Štetić, dekan FER-a Mislav Grgić te dekanica PMF-a Aleksandra Čižmešija.