Pretraga

Borba protiv ovisnosti na Trgu slobode

A- A+

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježen na Trgu slobode u Poreču. Osamdesetak učenikaTurističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića (2. htt, 3. htt i 3. thk) sudjelovalo je u predstavi pod nazivom Ekvinocij

Od početne ideje da se u prostoru same škole, tj. u učionici organizira izložba sa simboličkim prikazom borbe dobra i zla u čovjeku kroz crno-bijeli svijet, stiglo se do izvedbe u prostoru na Trgu. Cilj je bio skrenuti pažnju javnosti na problematiku ovisnosti i postići interakciju sa sugrađanima. To se učinilo timskim radom svih učenika: dijeljenjem slastica, ali i letaka sa sloganima o alkoholizmi i drogi, te simboličkim prikazom ljudskog života pomoću prazne bačve u koju usipavamo i opijate želeći je ispuniti. Presudan trenutak u životu simbolički je prikazan glazbenim brojem-dječjom brojalicom koja predstavlja nevinost i čistoću života, odnosno okidač oslobađanja ljudske duše od svega zla i negativnoga, te konačnu slobodu i život što su učenici prikazali u završnom dijelu trčanjem ulicama Poreča u šarenim majicama, slaveći život i slobodu.

Sam naziv predstave koji se javlja i u značenju velikog nevremena i oluje u ovom je slučaju poslužio kao metafora uzburkanih, negativnih emocija i crnih dubina ljudske duše što mlade ljude usmjerava na eksperimentiranje sa sredstvima ovisnosti i vuče ih k dnu. Izvedbom su učenici nastojali potaknuti svoje vršnjake, ali i sve građane koji su se taj dan zatekli na Trgu na promišljanje o posljedicama ovisnosti, ali i aktivnu borbu protiv nje.

Koordinatorica cjelokupnog projekta bila je školska psihologinja Vilma Bednar.