Pretraga

Borba za svako mjesto: Ovo je 20 najpoželjnijih strukovnih škola i gimnazija u Hrvatskoj

A- A+

Ovogodišnji proces upisa u srednje škole na samome je kraju. U srijedu su zaključane liste prioriteta za učenike, a mi donosimo popis najpoželjnijih 20 strukovnih škola i 20 gimnazija u Hrvatskoj na ovogodišnjim upisima u srednje.

I. gimnazija Zagreb; foto: Ivan Božić|srednja.hr

Prilikom određivanja kriterija poželjnosti u obzir smo uzeli omjer broja upisnih mjesta i prijava učenika kojima je taj program bio prvi na listi prioriteta. Uz tablice najpoželjnijih 20 strukovnih škola i 20 gimnazija u Hrvatskoj koje nam je ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO-a), iz Ministarstva stiže i pojašnjenje kako manji omjer (posljednji stupac tablice) znači da je program poželjniji.

20 najpoželjnijih gimnazija u Hrvatskoj

Najpoželjniji gimnazijski program na ovogodišnjim upisima je, prema podacima MZO-a, prirodoslovno-matematička gimnazija I. gimnazije Zagreb. Drugo mjesto na popisu najpoželjnijih gimnazijskih programa zauzela je prirodoslovna gimnazija Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i sportski razred tog smjera – poželjnost oba programa je ista.

Na trećem mjestu najpoželjnijih gimnazijskih smjerova je prirodoslovno-matematička gimnazija, program koji se izvodi u Gimnaziji dr. Mate Ujevića u Imotskom.

Podatke ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja

20 najpoželjnijih strukovnih škola u Hrvatskoj

Na ovogodišnjim upisima od strukovnih škola najpoželjniji je bio smjer kuhar Srednje strukovne škole kralja Zvonimira Knin. Drugi je po poželjnosti program za obrazovanje fizioterapeutskih tehničara Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru. Na trećem mjestu po omjeru upisne kvote i prvog izbora nalazi se smjer kozmetičar Strukovne škole Đurđevac.

– Napominjemo da je negdje broj upisnih mjesta manji pa i ne pretjerano velik broj prijava čini program ‘poželjnijim’, npr. broj upisnih mjesta je 7, a prijavljeno je 39 učenika čime je omjer 0,44, poručili su iz Ministarstva uz tablicu u nastavku.


Svoje bodove za upis željene srednje škole možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova. Novosti vezane uz upise u srednje čitajte ovdje, a možete nas pratiti i na Instagram profilu @upisi_u_srednje.