Pretraga

Čak 55 % učenika koristi internet za ogovaranje

A- A+

Ususret međunarodnog Dana sigurnijeg interneta, jučer su u Zagrebu predstavljeni preliminarni rezultati nacionalnog istraživanja o korištenju informacijsko – komunikacijskih tehnologija djece i mladih u Republici Hrvatskoj.

Organizatori istraživanja

Izdvojeni članak

Dan bez Interneta vodi do suicidalnih misli

Istraživanje, čije su autorice doktorice znanosti Daniela Šincek, Jasmine Tomašić Humer, Ivana Duvnjak i Marija Milić, provedeno u okviru projekta ‘Safer Internet Centre Croatia – Making internet a good and safe place’ kojeg je financirala Europska unija.

Istraživanje je provedene prošle godine na 7.000 učenika srednjih i osnovnih škola u 22 hrvatska grada. Predstavljeni rezultati su preliminarni i odnose se na obrađene podatke 2.250 ispitanika, mladih u dobi od 11 do 19 godina iz 34  škole u Hrvatskoj.

Dva sata dnevno na internetu

Djeca i mladi dnevno na internet potroše 2 sata, dok se vikendom ta brojka diže na tri za osnovnoškolce i pet za srednjoškolce. Mladima je kod kuće dostupno šest uređaja na kojima imaju pristup internetu.Većina (675) ima pristup internetu stalno, a najčešće (75%) za surfanje koriste pametne telefone.

U okviru istraživanja učenici su odgovarali i na pitanja o uznemiravanju na internetu. Tako 12% učenika navodi da je bar jednom doživjelo da netko podijeli njihovu video snimku, a da ih nije zamolio za dopuštenje, dok 52% navode da su bar jednom doživjeli da ih drugi ogovaraju na internetu.

Manje ispitanika priznaje svoje sudjelovanje u uznemiravanju drugih putem interneta.Tek 5% je izjavilo kako je barem jednom namjerno slalo viruse elektroničkom poštom, a čak 55% učenika je internet koristilo za ogovaranje drugih.

Polovica ispitanika navodi kako u zadnjih godinu dana nije doživjela neugodna iskustva na internetu. 10% ispitanika navodi da u takvim situacijama ne traži pomoć, 20% za pomoć se obraća roditeljima, 34% prijateljima, 10% dečku ili djevojci, dok tek 2% pomoć traži od djelatnika škole.

Dan sigurnijeg interneta

Organizator projekta Dan sigurnijeg interneta je Centar za nestalu i zlostavljanju djecu uz potporu Europske Komisije te domaćih partnera Microsoft Hrvatska i Vipneta.

Dan
sigurnijeg interneta obilježava se 9. veljače. Microsoft Hrvatska i
Vipnet na taj će datum organizirati predavanja uživo i putem Skype-a na
temu sigurnosti i pametnog korištenja interneta s ciljem educiranja
mladih o odgovornijoj upotrebi tehnologije. Učenici će moći sudjelovati u
kvizu i osvojiti mobilni uređaj LG Spirit koji poklanja Vipnet.

Na
predavanjima će sudjelovati više od 60 škola diljem zemlje koje preko
programskog rješenja Office 365 mogu besplatno koristiti Skype for
Business. Broj škola koje se uključuju u projekt raste iz dana u dan, a
škole koje to još nisu učinile, mogu se prijaviti ovdje.