Pretraga

Više od pola milijuna ljudi traži donošenje strožih zakona za sprječavanje seksualnog zlostavljanja djece

A- A+

Seksualno zlostavljanje djece na internetu globalni je problem koji nadilazi geografske granice, kulture i društvene slojeve. Borci za prava i zaštitu djece zbog tog su problema predali peticiju institucijama EU-a, a jučer su tim povodom uputili poziv Europskoj uniji da uvede sveobuhvatnu zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja. Preko 540.000 građana Europe potpisalo je peticiju u korist predloženog zakona za sprječavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece te jačanje potpore žrtvama.

Justice Inititative i preko 40 NGO predali su peticiju institucijama EU na događaju u EU parlamentu

foto: Justice Inititative

U 2022. godini zabilježeno je zabrinjavajućih 32 milijuna prijava sa sumnjom na seksualno iskorištavanje djece na internetu, više od 1,5 milijuna prijava u Europskoj uniji, a alarmantan je i podatak da je Europa postala središte distribucije i trgovine fotografijama koje prikazuju zlostavljanje. To se mora promijeniti, a prijedlog zakona, ukoliko se prihvati, može to doista i učiniti.

Više od pola milijuna građana traži donošenje strožih zakona

Kako bi pokazali koliko je snažna podrška građana Europske unije jačanju zaštite djece od seksualnog zlostavljanja, žrtve iz svih zemalja EU-a i 40 partnerskih organizacija za dječja prava, predvođene Justice Initiative programom Zaklade Guido Fluri, pokrenule su peticiju diljem Europe. Tijekom posljednjih šest mjeseci organizacije su uspjele prikupiti potpise iz svih država članica EU-a, od Španjolske, Njemačke, Grčke, Rumunjske, sve do Finske, Švedske i šire.

S više od 540.000 potpisa peticija pokazuje da većina građana hitno želi bolju i jaču podršku žrtvama te jaču zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja, posebice na  internetu. To je u skladu s rezultatima nedavnih istraživanja provedenih diljem EU-a, poput Eurobarometra i istraživanja ECPAT-NSPCC, koja su pokazala slične rezultate, da velika većina građana podržava jačanje zakonodavstva za sprječavanje, otkrivanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu.

Hilde Vautmans, zastupnica Europskog parlamenta i supredsjedateljica Međukluba za prava djeteta, rekla je kako imaju obvezu zaštititi sljedeću generaciju. Istaknula je i kako su stotine tisuća ljudi, uključujući žrtve i skupine za zaštitu djece, potpisali ovu peticiju. Vautmans napominje kako su predstavnici naroda razumjeli i prepoznali ovu potrebu.

Izdvojeni članak
europska unija

Skoro 80 posto Hrvata vidi koristi od članstva u EU, poznato koliko ih planira izići na izbore

Zakonodavstvo mora dati prioritet interesima djece

Žrtve, organizacije za zaštitu djece i građani iz cijele Europe zahtijevaju od Europske unije da preuzme vodeću poziciju u svijetu usvajanjem prijedloga uredbe o utvrđivanju pravila za sprječavanje i suzbijanje seksualnog zlostavljanja djece. Predloženim zakonom zahtijevat će se od kompanija da poduzmu mjere za sprječavanje nanošenja štete djeci na svojim platformama te gdje je potrebno, učinkovito otkriju, prijave i uklone sadržaj, koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece.

Žrtve i organizacije za zaštitu djece zabrinute su zbog nedavnog kompromisa koji je postigao Europski parlament, tvrdeći da bi mogao pogoršati ionako strašnu situaciju za sigurnost djece na internetu. Žrtve seksualnog zlostavljanja jasno i nedvosmisleno poručuju – Dosta je bilo. Ylva Johansson, povjerenica za unutarnje poslove Europske komisije, istaknula je kako je ovo odlučujući trenutak.

– O konačnom tekstu prijedloga odlučuju Europski parlament i Vijeće Europske unije. Pozivam vas da poslušate tihu većinu, da saslušate žrtve i podržite moj prijedlog, da zaštite dijete od najgoreg zamislivog zločina, rekla je Johansson.

Smatraju kako zakonodavstvo mora dati prioritet interesima djece i istovremeno tražiti ravnotežu s privatnošću, ali stavljanje privatnosti korisnika iznad svih drugih osnovnih ljudskih prava, uključujući zaštitu djece, protivno je vrijednostima EU-a. Guido Fluri, predsjednik Inicijative za pravdu, tom je prilikom postavio pitanje zašto ne vrijede ista pravila za internet.

– Vrijednosti na kojima je Europa utemeljena uključuju poštivanje ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, vladavinu zakona, ali i poštivanje ljudskih prava. Zato pitamo: ne vrijede li te vrijednosti na internetu, gdje se prava djece brutalno krše svaki dan?, kazao je Fluri.

Izdvojeni članak

Stručnjaci upozoravaju: ‘Europa je postala središte kada je riječ o širenju slika zlostavljanja’

‘Može se napraviti puno toga da se zlostavljanje djece zaustavi’

Seksualno zlostavljanje djece na internetu globalni je problem koji nadilazi granice, kulture i društvene slojeve. Iza svake statistike pojavljuju se priče o djeci koja su pretrpjela fizičku, emocionalnu i psihičku štetu od ruku grabežljivaca koji iskorištavaju lakoću kojom mogu pristupiti svojim žrtvama na internetu. Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Tomislav Ramljak, rekao je da smo kao društvo odgovorni napraviti više u prevenciji i zaštiti djece na internetu.

– Može se napraviti puno toga da se zastrašujući niz zlostavljanja djece smanji i konačno zaustavi. Iza svake slike i videozapisa je stvarna patnja djeteta, koja je možda počela samo prvom porukom na društvenim mrežama. Znanje i svjesnost o postojanju ove opasnosti je prvi korak prema sigurnijem i boljem internetu, edukacija i prevencija dugoročno daju rezultate i nužno je da se uključe svi relevantni dionici, a posebno je neophodno da se uključe pružatelji Internet usluga. Omogućili smo djeci da uđu u ‘digitalnu džunglu’, nakon stotina tisuća djece koje su postale žrtve u njoj, naša je obveza učiniti je sigurnijom, rekao je Ramljak.

Izdvojeni članak
zlostavljanje

Traži se stroži zakon za pedofile: ‘Počinitelj je bio u Domovinskom ratu pa mu je ublažena kazna’

‘Potrebni su kontinuirani napori donositelja odluka’

Istraživanje pod nazivom deShame Hrvatska pokazalo je da je čak petina srednjoškolaca svjedočila ili doživjela seksualno uznemiravanje na internetu u posljednjih godinu dana. Točnije, gotovo polovica srednjoškolaca navodi da su svjedočili dijeljenju seksualnih sadržaja od svojih vršnjaka na grupnom chatu, profilu ili forumu. Taj problem ili ignoriraju ili ga pokušavaju riješiti sami, uglavnom se obraćajući za pomoć vršnjacima, a odrasli su rijetko uključeni.

– Potrebni su kontinuirani napori donositelja odluka, različitih sustava i stručnjaka kroz multidisciplinarnu suradnju, ulaganje u projekte i programe zaštite djece na internetu s krajnjim ciljem poboljšanja digitalne dobrobiti djece u Hrvatskoj, istaknula je voditeljica istraživanja Lucija Vejmelka, Studijski centar socijalnog rada, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Podsjetimo, udruga ‘Ruka’ i Socijaldemokrati prošlog su tjedna održali konferenciju za medije na kojoj su predstavili svoj Prijedlog zakona za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja koji je već pušten u saborsku proceduru. Istaknuli su kako je postojeći zakonski okvir u Hrvatskoj za počinitelje kaznenog djela seksualnog zlostavljanja djece preblag i da su kazne preslabe. Uz strože kazne i sankcije bez olakotnih okolnosti koje bi iste smanjile kao do sada, traže i da se uvede javni registar pedofila.