Pretraga

Stručnjaci upozoravaju: ‘Europa je postala središte kada je riječ o širenju slika zlostavljanja’

A- A+

U digitalnom okruženju, djeca su izložena različitim rizicima, a često ni djeca ni njihovi roditelji nisu svjesni opasnosti. Nažalost, zlostavljanje djece nije rijetkost, a ključni korak u borbi protiv ovog problema je podizanje svijesti u društvu, kao i razvoj sustava zaštite djece i mladih. Kako bismo se suočili s ovim ozbiljnim problemom, bitno je razumjeti kako internet djeci omogućuje brojne prednosti, no s druge strane donosi povećan rizik od ostvarivanja kontakta s internetskim predatorima.

Foto: Unsplash

Stručnjaci su izrazili duboku zabrinutost zbog rastućih opasnosti s kojima se suočavaju djeca na internetu. Tema je to o kojoj je bilo riječi na okruglom stolu pod nazivom ‘Svaka sekunda je važna: Učinimo internet sigurnim za djecu’, koja se prošlog tjedna održala u Zagrebu.

Djeca, kao i njihovi roditelji, često nisu svjesni brojnih opasnosti prisutnih u virtualnom svijetu. Organizacija Justice Initiative, koja se bavi problematikom zlostavljanja djece na internetu, istaknula je nužnost osvješćivanja društva o tom problemu te uspostavu preventivnih sustava zaštite djece i mladih.

Šokantne brojke

O temi su govorili Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za sigurniji internet, Iva Turčin iz A1 Hrvatska, Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba te profesorica s Pravnog fakulteta, Lucija Vejmelka, koja je prezentirala rezultate istraživanja deShame Hrvatska. Svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva je digitalnog nasilja, poručili su stručnjaci na okruglom stolu.

– Sadržaj zlostavljanja djece kruži alarmantnom brzinom. U 2021. godini bilo je 32 milijuna prijava sa sumnjom na seksualno iskorištavanje djece na internetu diljem svijeta. To su šokantne brojke, jer iza svake fotografije stoji zlostavljanje jednog djeteta. Problem nije daleko, nije riječ o SAD-u, Aziji ili Africi. Sama Europa je postala središte kada je riječ o širenju slika zlostavljanja. U 2021. godini bilo je 32 milijuna prijava sa sumnjom na seksualno iskorištavanje djece na internetu diljem svijeta. Preko 60 posto svjetskog sadržaja seksualnog zlostavljanja djece pohranjeno je na poslužiteljima unutar Europske unije, istaknuo je Guido Fluri, osnivač Justice Initiative, organizacije koja je organizirala i okrugli stol.

U mnogim slučajevima, djeca su izložena seksualnom zlostavljanju od strane osoba koje su im bliske, kojima vjeruju i od kojih ovise. To je jedan od razloga zašto je teško prevenirati i otkriti takva kaznena djela. Justice Initiative navodi kako internet pruža djeci priliku za obrazovanje i održavanje veza s vršnjacima, ali istovremeno nosi povećani rizik od kontaktiranja s internetskim predatorima.

Izdvojeni članak
mobitel

Na internetu lako postajemo meta nasilja i zlostavljanja: 8 načina kako se zaštititi

Situacija je zabrinjavajuća

Jedan od ključnih alata u borbi protiv zlostavljanja je peticija koja podržava zakonsku regulativu protiv nasilja nad djecom. Do sada je prikupila više od 400 tisuća potpisa, s ciljem podrške prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o sprečavanju i suzbijanju seksualnog zlostavljanja djece. Predložene regulative obvezuju pružatelje usluga na otkrivanje, prijavljivanje i uklanjanje materijala seksualnog zlostavljanja djece sa svojih platformi.

– Iza svake slike ili videozapisa stvarna je patnja djeteta, koja je možda počela samo prvom porukom na društvenim mrežama, rekao je Tomislav Ramljak. Dodao je kako je prvi korak borbe protiv zlostavljanja djece na internetu osvijestiti koliko je situacija zabrinjavajuća i uspostaviti sustave prevencije i zaštite djece i mladih.

Predložena pravila obvezivala bi pružatelje da otkriju, prijave i uklone materijal seksualnog zlostavljanja djece na svojim uslugama. Prijedlog ovih regulativa trebao bi biti na glasanju tijekom jeseni ove godine, a podršku su izrazili i zastupnici u Europskom parlamentu, Karlo Ressler i Sunčana Glavak, koji ističu važnost uvođenja strožih pravila za zaštitu djece na internetu. Internet djeci omogućuje edukaciju i održavanje kontakta s vršnjacima, no s druge strane donosi povećan rizik od ostvarivanja kontakta s internetskim predatorima, upozorava Justice Initiativa.