Pretraga

‘Cipele 46’: Zbog oglasa siromašnog invalida nastala stranica za prikupljanje odjeće i drugih potrepština

A- A+

Rukom napisani oglas ‘Siromašni invalid moli na poklon cipele 46’ zalijepljen na jednoj tramvajskoj stanici zaslužan je za nastanak internetske stranice za prikupljanje odjeće i drugih potrepština. Spomenuti oglas ugledala je Silvija Novak u vrijeme najljuće zime u Zagrebu te je odlučila zakotrljati trend poklanjanja stvari koje nama predstavljaju višak, a drugima su prijeko potrebne. Stranicu je nazvala ‘Cipele 46’, a na Facebook je skupila skoro 16 tisuća lajkova.

www.cipele46.org

U siječnju ove godine kada je Zagreb bio pod debelim snježnim pokrivačem, na jednoj tramvajskoj stanici osvanuo je rukom napisan oglas ‘Siromašni invalid moli na poklon cipele 46’.

Izdvojeni članak

Svjetski dan humanitaraca: Svi kao jedan za bolji svijet

Na oglas je naišla Silvija Novak koja je isti fotografirala i objavila na Facebooku. Kako je sliku podijelilo preko dvije tisuće korisnika te su mnogi pisali kako žele pomoći siromašnom Zdenku, Silvija je pokrenula inicijativu za prikupljanje odjeće i drugih potrepština.

‘Cipele 46’ – utočište za siromašne

Web stranica nazvana ‘Cipele 46‘ napravljena je prije pola godine, a na Facebooku je skupila skoro 16 tisuća lajkova. Uskoro su se Silviji priključili i Andreja Piskač, Verica Katić te Robert Tomašević.

– U vrlo kratkom roku njihov su stan zatrpale vreće pune stvari koje su im donosili prijatelji i poznanici. Gospodinu Zdenku nije trebalo sve to. Odlučili su pokrenuti Facebook stranicu ‘Cipele46’ s namjerom da spoje ljude s obje strane priče: oni koji imaju i oni koji trebaju, napisali su na svojoj stranici.

www.facebook.com

Poklanjam i trebam u svim županijama

Uskoro spomenuti tim više nije mogao sam spajati ljude, pa je uz pomoć drugih dragih ljudi stvorena web stranica na kojoj danas sudjeluje više od 2 000 ljudi. Na webu se nalaze oglasi iz svih županija, a podijeljeni su u dvije grupe: poklanjam i trebam.

– Mjesečno pristiže stotinjak poruka s molbama za pomoć, a u samo pet mjeseci raznim se donacijama pomoglo preko 400 osoba iz cijele Hrvatske, objasnili su članovi tima na svom blogu. 

Stoga ako imate višak odjeće, obuće ili bilo koje druge stvari, ne bacajte ih, nego objavite oglas i pomozite onim siromašnijima od sebe.