Pretraga

Civilno društvo – Što je to?

A- A+

 h-alter.org

U hrvatskim medijima često spominjani pojam civilno društvo područje je institucija, organizacija, mreža i pojedinaca (i njihovih vrednota) smještenih između obitelji, države i tržišta, povezanih nizom civilnih pravila koja zajedno dijele, a u koje se ljudi dobrovoljno udružuju radi zagovaranja općih interesa.  Kao što znamo civilno društvo je jedan  od sektora koji čine demokratsko društvo, pored javnog i privatnog, i kao takav je nužan za naše društvo.

Ovaj se pojam pojavljuje još u vrijeme starih Rimljana i Grka (a što se i ne pojavljuje kod njih) ali vremenom se mijenja i prilagođava vremenu i prostoru.  U Hrvatskoj se prvenstveno pojavljuju zaklade i bratovštine 15. i 16. stoljeću pod djelovanjem crkvenih organizacija da bi u 19. stoljeću bogati stanovnici postali socijalno osvješteni i započeli inicijative za otvaranje bolnica, sirotišta, škola i slično. S obzirom da je socijalizam političko uređenje u kojem nije postojala sloboda udruživanja hrvatsko civilno društvo razvija se tek nakon osamostaljenja 1990. godine. Mnogim zakonskim regulativama te uspostavljanjem Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, Savjeta za razvoj civilnog društva i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva položaj civilnog društva se svakoga dana sve više poboljšava.

No civilno društvo ne može postojati kao institucija, ono mora biti aktivno – potrebni su mu ljudi. Potrebni su mu mladi, stari, autsajderi, mamine maze, normalni, frikovi, tatine princeze i svi oni koji su željni promjene, koji su spremni javno zagovarati boljitak i napredovanje, socijalnu osvještenost, slobodu, ljudskaženskadječijaživotinjska prava, redovite plaće i mnogo drugih stvari na kojima treba poraditi u ovoj državi.

Danas građani svoje djelovanje u državi ograničavaju na izlazak na izbore ili referendum, eventualno na aktivniji angažman u nekoj političkoj stranci ali postoji mogućnost oblikovanja svoje sudbine i sudbine svoje djeca na izravniji način – a to je postati aktivnim građaninom i biti dijelom hrvatskog civilnog društva.

U idućih nekoliko tekstova pokušat ću vam pobliže objasniti što su to organizacije civilnog društva (udruge, zaklade, sindikati i organizacije poslodavaca te vjerske zajednice) jer su one te koje čine hrvatsko civilno društvo čiji član možete i vi biti.Ne dopustite da netko drugi upravlja vašim životom.