Pretraga

Čovjek sa srcem anđela

A- A+

Lutajući beskrajnim poljanama svima dobro znanog  facebooka često naiđemo na stvari koje nas nasmiju, rasplaču, razljute, uvrijede.. ali dosta rjeđe naiđemo na nešto što nas ostavi bez daha i potakne na duboko razmišljanje.

Jednog dana sam sasvim slučajno završila na facebook profilu nepoznatog dečka kojem je pod inspirational people stajao Chris Medina. Znatiželjna kakva jesam, upisala sam to ime u google tražilicu i doživjela svojevrstan šok. Na prvi pogled se čini da je to samo jedan od brojnih kandidata Američkog idola koji je došao iskušati svoju sreću i dokazati da ima onaj faktor x. Za razliku od većine – on ga zaista i ima, i to onaj najbitniji faktor x – ljudskost i srčanost. Nakon pogledane audicije tog naizgled nimalo različitog dečka od ostalih, niz lice su mi krenule suze, a u glavi se prevrtalo milijun pitanja na koje sam sama sebi pokušavala dati odgovor. Kako ostati pribran i jak u takvim situacijama? Kako ne iznevjeriti samog sebe i voljenu osobu? Ta i još mnoga pitanja su mi se vrtjela po glavi i danima nakon.Christopher Edward “Chris” Medina, rođen je 1983. godine u Chicagu (Illinois) te je poznat po svom sudjelovanju u prije spomenutom Američkom idolu. Međutim, njegova veličina nije samo u njegovom izvanrednom glasu i prelijepim pjesmama koje piše nego u njegovoj dobroti i čistom srcu. On je osoba koja je nadvladala situaciju, izašla iz tijela mladića od dvadeset i šest godina te postao pravi skrbnik i anđeo zaštitnik najdraže mu osobe. Nekad, dok se još nije dogodila katastrofalna nesreća koja je ne samo njemu promijenila život, već i svim njegovim bližnjima, bio je sasvim sretan mladi čovjek koji je kroz pjesmu uživao u životu sa svojom djevojkom, a kasnije i zaručnicom Julianom Ramos.

Bili su idiličan par – zajedno su pjevali, oboje su zarađivali za život, voljeli su se više od ičega. Hvala Bogu, vole se i dalje, i to još više nego onda – u sretnim danima. Kaže se da je čovjek anđeo s jednim krilom i zato može letjeti samo kad nađe nekog drugog čije mu krilo odgovara. Njih dvoje su to dokazali i dokazuju svima još uvijek.

Nakon duže veze, Chris je odlučio napraviti i taj najvažniji iskorak – zaprositi  Julianu, što je zabilježeno i kamerom. Otišao je u Starbucks gdje je ona radila kao konobarica i zaprosio je ispred njenih kolega. Predivan trenutak za to dvoje zaljubljenih mladih ljudi. Naravno, pristala je. Dvije godine nakon toga, 2. listopada 2009., njihova potpuna sreća naprasno je prekinuta. Vraćajući se kući, Juliana je izgubila kontrolu nad vozilom. Nesreća ju je ostavila gotovo paraliziranom s traumatskim ozljedama mozga te je zadobila frakturu lica i lubanje. Pošto se sve odvilo dva tjedna prije američkog bridal showera na kojem su se trebali prikupljati novci za vjenčanje, njihov bridal shower se nažalost pretvorio u fond za liječenje stradale Juliane. Juliana je pala u komu, a uz njen krevet je svaki dan stajao Chris koji je bio jedan od rijetkih koji je vjerovao da će se ona izvući te ju je pjesmama svakodnevno pokušavao prizvati svijesti.

Na sreću, za mjesec i pol dana mu se ostvarila najveća želja – Juliana je otvorila oči, probudila se i ponovno počela davati neke veće znakove života. Međutim, tu je mukama bio tek početak, a ne kraj. Nije to više bila ista Juliana koja je tog kobnog listopadskog dana sjela za volan svog automobila, bila je to sad osoba kojoj je potrebna cjelodnevna pomoć i skrb. Samo je za Chrisa i dalje bila njegova ista i prekrasna zaručnica. Iako su mu to bili najteži dani u životu, ni u jednom trenutku nije imao namjeru otići od svog, kako je on naziva, anđela. 

Njegujući je, ipak nije bacio u zaborav svoj san o tome da postane poznati pjevač te je svoju tehniku pjevanja i sviranja svaki dan usavršavao upravo uz nju, pjevajući joj i skladajući pjesme za nju. Iako Juliana teško govori, nikad mu nije prestala biti podrška te ga je često znala pohvaliti. Bila je uz njega i na audiciji Američkog idola kada se Chris slijedeći svoj san predstavio široj javnosti. Žiri, čiji su članovi tad bili Jennifer Lopez, Steven Tyler i Randy Jackson, bio je oduševljen njegovom izvedbom, a povrh svega njegovom životnom pričom. Chrisu su rekli da na pozornicu dovede svoju zaručnicu na što je on odgovorio da će joj to uljepšati dan. U međuvremenu se žiri odlučio za tri da te je Chris ušao u top 40 Američkog idola.

24. veljače 2011. godine na čuđenje mnogih on ispada iz showa, a već dan nakon objavljuje hit singl What are words koji je naravno posvećen njegovoj jedinoj ljubavi. Ta pjesma danas ima preko 15 i pol milijuna pogleda na youtubeu te je popularna širom svijeta. Iako nije pobijedio na natjecanju u Američkom idolu, mnogi će se složiti da je on ipak moralni pobjednik koji je zaslužio prvo mjesto u srcima ljudi diljem svijeta.

Njegova humanost se nije zadržala samo u krugu njegove zaručnice, već se kao plemenit i srčan čovjek iskazao i nakon stravičnog pokolja u Norveškoj kojeg je počinio Anders Behring Breivik.  Chrisa je kontaktirala obitelj jedne od žrtava kojoj je u vrijeme ubojstva spomenuti hit singl bio najdraža pjesma. Monica Iselin Didriksen je kad je ubijena imala tek 18. godina. Ostavio je sve svoje obveze i bez ikakve medijske pompe i naknade otišao u Norvešku gdje je ispunio želju njenih roditelja, a vjerojatno i najveću njenu želju.

Chris Medina, čovjek sa srcem anđela, je predivan primjer humanosti koji kao da postaje rijedak u posljednje vrijeme. Zahvaljujući njemu mnogi mogu shvatiti što je ljubav, što znači biti predan i voljeti nekoga u zdravlju i bolesti. Gledajući njegovu sliku gdje stoji pored svoje zaručnice ne bih rekla da slika govori tisući riječi već samo one dvije, najljepše i najemotivnije volim te.

*tekst originalno objavljen na www.drugacije.hr