Pretraga

Da zaključimo i tu dilemu: Evo što se događa ako zatrudnite na stručnom ospobljavanju

A- A+

S obzirom na brojne polemike, koje su se i prethodnih nekoliko dana vodile na društvenim mrežama o statusu djevojaka koje zatrudne za vrijeme stručnog osposobljavanja, odlučili smo to jednom za svagda, razriješiti. Kontaktirali smo Hrvatski zavod za zapošljavanje, koji nam je izlistao nekoliko mogućih scenarija.

foto: Pixabay.com

Unatoč brojnim pro et contra argumentima i glasinama, poslodavac je ipak dužan primiti natrag na stručno osposobljavanje, djevojku nakon povratka s porodiljnog. Naravno, ukoliko to ona želi.

Izdvojeni članak

Nova pravila stručnog osposobljavanja prisiljavaju buduće nastavnike da varaju zakon

– U slučaju porodiljnog dopusta ugovor o stručnom osposobljavanju za rad bez zasnivanja radnog odnosa raskida te nakon što se osoba vrati s porodiljnog, postoji mogućnost nastavka stručnog osposobljavanja kod istog ili drugog poslodavca.

Napominjemo da ukoliko se osoba nakon porodiljnog odnosno rodiljnog dopusta vraća na stručno osposobljavanje za rad kod istog poslodavca, ne mora se prijaviti u evidenciju nezaposlenih, dovoljno je samo da poslodavac preda Zahtjev, kako bi se moglo odobriti stručno osposobljavanje u preostalom trajanju, budući da je u ugovornim obvezama navedeno da poslodavac osobi treba osigurati nastavak stručnog osposobljavanja po isteku rodiljnog dopusta.

Ukoliko osoba planira stručno osposobljavanje nastaviti kod drugog poslodavca potrebno je da se nakon isteka porodiljnog odnosno rodiljnog dopusta prijavi u evidencije nezaposlenih te ispuni sve ostale redovne uvjete potrebne za ponovno uključivanje u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, objašnjavaju s burze.