Pretraga

Da žena što valja i Bog bi je imao

A- A+


Ako je žena u dnevnoj sobi, znači da je lanac predugačak. Ionako ima kratka stopala, da bude bliže sudoperu. Tako joj i treba kad ima problem za svako rješenje. Uostalom, da žena što valja i Bog bi je imao.

 ebaumsworld.com

Jeste li ikad čuli slične mudre izreke? Sudeći po njihovom broju, nesumnjivo je da ste upoznati s njima. Unatoč službenoj ravnopravnosti žene su i danas daleko od slobode. Nakon što su se izborile za dozvolu za izlazak iz kuhinje, nošenje kratke odjeće i pravo glasa, diskriminaciji se ne vidi kraj. Žene su manje zastupljene u politici, a isti posao žena će često biti plaćena manje od muškarca. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku žene su u prosjeku plaćene 10% manje, dok u nekim poslovima ta razlika raste i do 20%.  Iako su zakonom potpun ravnopravne muškarcima, očigledno je da je stanje daleko od idealnog.

Primjer da se malo toga kroz povijest promijenilo može se uočiti kroz medijsku prezentaciju žena nekad i sad. U pedesetim godinama prošlog stoljeća reklamne kampanje jasno su odražavale položaj žena u društvu.                 tinotravelblog.livejournal.blog

Nije se posvećivala pažnje jednakosti spolova, iz jednostavnog razloga jer tada ona nije ni postojala. Ženina uloga bila je jasna. Ona je domaćica i majka. Naivna i slaba, često glupa i nespretna treba čvrstu ruku svoga muža da se ne izgubi u modernom svijetu koji ona ne razumije.  amusingplanet.com

Ponekad se događalo da obavljajući jednu ulogu u svome malenom životu, žena nije sposobna obavljati drugu. Na primjer, u trudnoći često žene imaju jutarnje mučnine. Tako da je jako teško bilo uskladiti spremanje doručka za svoju voljenu obitelj s trčanjem na wc. Da se tako nešto ne bi događalo, veliki muški umovi smislili su genijalnu ideju. Pilule protiv jutarnje mučnine! 

Tako su si osigurali doručak 365 dana u godini bez obzira na stanje žene.

                                                                    amusingplanet.comTakođer postoji uvriježeno mišljenje da su žene lošiji vozači. Statistike su ovaj put na muškoj strani. Zadnja istraživanja su pokazala je prolaznost muških kandidata na vozačkom ispitu 6% veća, te da muškarcima treba oko 20 sati manje poduke da bi ga položili. Također, razlog ženske loše vožnje dokazano je manjak samopouzdanja. Naime, godinama ja auto bio muška privilegija, pa su neke od pripadnica slabijeg spola još uvjerene da nisu dorasle zadatku vožnje autom.

amsuingplanet.com

Dobro je poznata izreka da se Volkswagenova vrata i ženska usta najlakše se zatvaraju jednim jakim udarcem.

amusingplanet.comVremena su ipak promijenila. Emancipacija žena je uzela maha. Postoje zakoni koji reguliraju položaj žena u društvu. Postoji svijest o tome da veća fizička snaga ne znači viši položaj u društvu. Neke žene još nisu svjesne svojih mogućnosti, jer su ih odgojili tako da znaju gdje im je mjesto. 

amusingplanet.com

Žene su osim ponižavanja i ismijavanja (pre)često žrtve fizičkog nasilja. Statistike su porazne. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana po jedna žena. Preko 29% žena doživjelo je fizičko zlostavljanje od svojih partnera. Iako smo u 21. stoljeću, te su neke žene izašle iz svojih kuhinja, čini se da još dosta muškaraca nije ni provirilo iz pećina.

          oddee.comKoliko su se stvari zapravo promijenile?

Samo u Hrvatskoj je područje oglašavanja regulirano 51 zakonom, s 30-ak pravilnika, uredbi i konvencij, ali se broj reklama problematičnog sadržaja povećao.Parlamentarna skupština EU je pozvala nacionalne vlade na borbu protiv seksističkih stereotipa u medijima i spolne diskriminacije, a nacionalne parlamente da usvoje pravne mjere za kažnjavanje seksističkih primjedbi ili uvreda.Mediji, kao vitalni sastav demokracije, imaju posebnu odgovornost u tom području za promicanje poštivanja ljudskog dostojanstva, borbe protiv svih oblika diskriminacije i ravnopravnosti između muškaraca i žena.  

Naglasili su da seksizmu, kao i bilo kojem obliku diskriminacije,nema mjesta u medijima.Da se nisu možda prevarili?

inspirationfeed.com

inspirationfeed.com

                inspirationfeed.com

inspirationfeed.cominspirationfeed.cominspirationfeed.com

thetruthaboutcars.comOčigledno ne.