Pretraga

Povodom Dana borbe protiv homofobije, maturanti snimili film koji zaista vrijedi pogledati

A- A+

Međunarodni je dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Između poraznih statistika i diskriminatornih stavova, dogodi se i nešto lijepo. Takav je i film grupice maturanata Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku.

lgbt zastava

Foto: Unsplash; Daniel James

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Puni je to naziv događaja koji se obilježava 17. svibnja svake godine. Ako ste život proveli u Hrvatskoj, za taj dan, iako važan, vjerojatno niste čuli. Kod nas se o tome, jednostavno, ne razgovara.

Trećina gejeva prilagođava ponašanje u školi

Tom prilikom valja podsjetiti na rezultate posljednjeg velikog istraživanja poznate udruge Zagreb Pride. Oni pokazuju da se u Hrvatskoj, unatoč napretku koji je itekako vidljiv u posljednjih dvadeset godina, još uvijek ne živi punim plućima, barem ako si gej, lezbijka ili trans osoba.

767 ISPITANIKA

Riječ je o drugom, velikom, terenskom istraživanju, provedenom u razdoblju od travnja do kolovoza 2019. godine, na uzorku od 767 ispitanih iz zemlje i inozemstva, a dio rezultata Zagreb Pride je objavio Povodom Međunarodnog Dana izlaska iz tišine (Coming Out Day) koji se održao 11. listopada.

Šezdeset posto ispitanika doživjelo je neki oblik diskriminacije, bilo u školi ili na poslu, a velik broj osoba svoje ponašanje dodatno prilagođava u različitim okruženjima kako bi izbjegli diskriminaciju. To u školi čini čak 37 posto ispitanika iz istraživanja Zagreb Pridea.

Trećina maturanata misli da su gejevi bolesni

Ti rezultati, iako porazni, ne iznenađuju. Ove je godine, naime, provedena treća u nizu inačica istraživanja stavova hrvatskih maturanata u organizaciji Instituta za društvena istraživanja, Fakulteta političkih znanosti i drugih inozemnih partnera. Što se tiče stavova prema gej i trans osobama doživjeli smo napredak pa više od četrdeset posto maturanata podržava gej posvajanje, i dalje bilježimo neke zastrašujuće stavove među našim mladima.

Izdvojeni članak
andrej plenković lgbt zastava

Trećina maturanata misli da su homoseksualci bolesni ili poremećeni, a niti pola ih ne zna tko je premijer

Nešto više od 30 posto maturanata, recimo, drži da je homoseksualnost neki vid bolesti ili poremećaja, a isto toliko ih smatra da gejevima treba zabraniti javne istupe jer tako loše utječu na mlade. Petina maturanata bi homoseksualcima zabranila rad s djecom. Više o tom istraživanju pročitajte u našem tekstu.

Ima i lijepih gesta

Ipak, i među tim ne baš zavidnim faktorima i statistikama, pronađe se i poneka dobra stvar. Danas je tako riječki nadbiskup Mate Uzinić ispisao stranice povijesti zatraživši oprost od pripadnika gej populacije, baš povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.

Jučer popodne, baš dan uoči ovog važnog događaja, maturanti Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku imali su premijerno prikazivanje svog tridesetominutnog igranog filmića. U njemu glume sebe, više ili manje fikcijske inačice, a Luca Mikulandra u vodećoj ulozi svojim prijateljima objašnjava zašto je okej biti gej i u kojim sferama javnog života, povijesti, kulture, znanosti, glazbe i sporta briljiraju, među ostalima, i homoseksualci. Njihov film možete pogledati ispod.