Pretraga

Dekanske i prodekanske kukavice sa Senata nisu se suprotstavile Borasu oko tužbe protiv studenta, uz tri iznimke

A- A+

Nakon što se sinoć u medijima proširila vijest o tužbi rektora Damira Borasa protiv studenta Luke Kovača s Hrvatskih studija, danas je održana redovna sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu. To je svakako bila prilika da članovi Senata od rektora iz prve ruke čuju obrazloženje za tako radikalan i nezapamćen potez poput podizanja tužbe protiv studenta Sveučilišta. Bilo je za očekivati i da će se o ovom pitanju pokrenuti rasprava na sjednici, no to se nije dogodilo.

Foto: unizg.hr/srednja.hr

Senat Sveučilišta u Zagrebu sastoji se od 70 članova, među kojima sjede dekani svih sastavnica, neki prodekani te članovi raznih vijeća područja kao i 12 studentskih predstavnika. Oko tužbe protiv studenta glas je na Senatu diglo troje ljudi, Damir Bakić, Vesnica Garašić i Neven Jovanović. O tijeku današnje sjednice pričali smo s Vesnicom Garašić i Damirom Bakićem.

Damir Bakić na Senatu: ‘Rektore, ja vas molim i predlažem da ovu tužbu povučete’

Izdvojeni članak
damir boras facepalm

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi

Na samom početku sjednice, prije usvajanja dnevnog reda, rektor Boras je obavijestio Senat o tužbi protiv studenta Luke Kovača. Kako nam je rekla Vesnica Garašić, predstavnica Sindikata u Senatu, rektor je kazao da je spreman povući tužbu ako se student ispriča. Ipak o cijelom slučaju nije htio otvarati diskusiju, a upravo o ovoj temi htjeli su raspravljati članovi Senata Neven Jovanović (Filozofski fakultet), Damir Bakić (Prirodoslovno-matematički fakultet) i Vesnica Garašić (predstavnica Sindikata).

Kako nam kaže sam Damir Bakić, ipak je uspio rektoru uputiti jednu rečenicu prije usvajanja dnevnog reda.

– Rekao sam – Rektore, ja vas molim i predlažem da ovu tužbu povučete, kazao nam je Bakić i dodao da je rektor odgovorio da će to učiniti ako se student ispriča. Bakić nam je ponovio kako ovaj postupak smatra šokantnim te smatra kako je današnji dan vrlo, vrlo tužan za Sveučilište.

Kako nam dalje priča Garašić, Neven Jovanović postavio je pitanje “zar nema slobode govora na Senatu?”, na što je rektor reagirao rekavši da se ovdje radi samo o obavijesti i da se o ovoj temi neće dalje raspravljati.

Vesnica Garašić apelirala na dekane da apeliraju na rektora da povuče tužbu, isti apel uputila samom rektoru

Izdvojeni članak

Bivši rektor Aleksa Bjeliš upozorava da bi studente trebalo štititi, a ne napadati

Pod točkom Razno pred kraj sjednice, Vesnica Garašić ipak se uspjela osvrnuti na ovaj slučaj.

– Rekla sam rektoru da mi je žao što ne koristi više rad sveučilišnih tijela, u ovom slučaju Etički savjet Sveučilišta, koji bi ga sigurno drukčije savjetovao, kaže Garašić koja je na Senatu rekla i kako sudski postupak u ovom slučaju uopće nije opcija. Na kraju, apelirala je na dekane da apeliraju na rektora da povuče tužbu, a isti apel uputila je i samom rektoru.

Osim Jovanovića, Bakića i Garašić, ostali članovi Senata nisu reagirali na tužbu koju je rektor, u ime Sveučilišta, pokrenuo protiv studenta Luke Kovača.

Podsjetimo, na tužbu rektora Borasa danas su reagirali brojni sveučilišni profesori i ministrica Divjak, bivši rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš te iznimno mlakom reakcijom i Studentski zbor Sveučilišta.

Više o ovoj temi čitajte na sljedećim poveznicama:

Na čijoj je strani Studentski zbor Sveučilišta? Ovako se sigurno ne brane prava svog kolege kojeg je rektor tužio

Bivši rektor Aleksa Bjeliš upozorava da bi studente trebalo štititi, a ne napadati

Rektore, je li bilo dosta? Boras podigao tužbu protiv studenta, profesori Sveučilišta zgroženi