Pretraga

Deseci mladih u Beču učili o radu Europskog parlamenta

A- A+

Upravo završeni Model European Union Vienna ponudio je kandidatima iskustvo sudjelovanja u procesu odlučivanja na najvišoj europskoj razini, a nama i zgodan uvod u sličnu simulaciju koja će se održati idući tjedan u Zagrebu.

Prošlog tjedna, između 13. I 16. veljače održana je simulacija rada europskih institucija u Beču na kojoj su mladi iz cijele Europe, pa i šire, imali priliku iskusiti kako zapravo izgleda proces donošenja odluka na najvišoj europskoj razini.

Izdvojeni članak

Europski parlament traži 20 mladih novinara koji će organizirati ‘European Youth Media Days 2014’ u Strasbourgu

Istovremeno je konferencija poslužila i kao uvod u sličnu simulaciju koja će se održati u Zagrebu idući tjedan između 25. veljače i 1. ožujka u prostorijama Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Veliki odaziv

– Prva ovakva konferencija održana je u Strasbourgu gdje smo imali fantastičan odaziv mladih ljudi iz svih dijelova Europe koji su pokazali zavidnu razinu interesa ali i znanja, rekao je Ioan Bucuraș,
predsjedavajući član Europskog parlamenta na simulaciji u Beču i član BETA organizacije koja je zaslužna za pokretanje čitavog projekta Model European Union.

Kroz tri ispunjena dana sudionici simulacije su debatirali, iznosili svoja razmišljanja i predlagali amandmane na stvarne prijedloge regulativa Europske komisije. Naravno konferencija je imala i svoj ‘ležerni’ dio koji ipak ostavljamo sudionicima budući da je bilo nekih situacija koje je poprilično teško objasniti s obzirom na ‘specijalne okolnosti’ i određene ‘utjecaje’
kojima su bili izloženi tijekom prevrtljivih noćnih sati u austrijskoj metropoli.

Mobilnost i europski identitet

– Mislim da je važno sudjelovati na ovakvim simulacijama jer se na taj način pobliže upoznajemo sa Europskom unijom koja ipak djeluje pomalo apstraktno i daleko. U konačnici bi ovo trebalo pomoći i mladima da razviju identitet europskog građanima i sudjeluju na izborima za Europski parlament,
istaknula je Timea Štrihová, studentica iz Slovačke.

Među sudionicima se dao primijetit trend izrazite mobilnosti budući da većina sudionika svoje diplome stječe, barem dijelom, na europskim sveučilištima izvan njihove matične zemlje.

– Konkurencija na europskom tržištu rada je izuzetno velika, a pogotovo među onima koji žele raditi za institucije Europske unije. Sama diploma i engleski jezik nisu dovoljni. Traži se inozemno iskustvo, naglašava Nicolás Folley, student prava na Sveučilištu u Oviedu.

Izdvojeni članak

Europski parlament odobrio novi Erasmus+ program vrijedan 14,7 milijardi eura

Europski zakoni su i naši zakoni

Užarena debata i povišeni tonovi su bili prisutni kroz cijelu simulaciju, a određeni pojedinci su zaista pokazali kako bi bez problema mogli zamijeniti pojedine zastupnike koji ‘krate dane’ zarađujući plaću u Europskom parlamentu.

– Važno je razumjeti da su regulative i ostali propisi doneseni na razini Europske unije obvezujući za sve zemlje članice stoga je važno razumjeti ih, zaključio je Daniel Klausner, sudionik iz Austrije.

Konferencija je završila u veselom tonu i sa jasnim konsenzusom svih sudionika, koji imaju prijašnje iskustvo sudjelovanja, kako je ovaj MEU bio jedan od najboljih do sada. Idući tjedan je red na Zagrebu da podigne letvicu još više.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap