Pretraga

Deset gušta za ugodno ljeto

A- A+

Iako je život sve ubrzaniji te slobodnog vremena sve manje, ljeto kada većina ljudi planira dugotrajni godišnji, predstavlja period za opuštanje, uživanje te bijeg od svakodnevnih briga. Malo službenosti, puno slobode, feštanje na obali samo su neki od užitaka, koji nam pomažu u punjenju baterija za ustaljenu svakodnevicu. Donosimo deset užitaka, koji simboliziraju ljeto.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Par državnih te par vjerskih praznika, uz vikende su nam najčešće jedini dani kada zaboravljamo na svakodnevni užurbani tempo života. Većina nas pak planira svoj dugotrajni godišnji iskoristiti ljeti, kada si poželimo priuštiti poneki gušt više i svakako koju obvezu manje. Donosimo vam deset najvećih ljetnih užitaka, prema tportal-u.

More

Izdvojeni članak

Više ne morate mirisati na jogurt: Jedna je mama otkrila najbolji trik za ublažavanje opeklina od sunca

Imamo tu sreću, koja mnogim zemljama nedostaje, da možemo u manje ili više kratkom periodu doći do obale, ma gdje u Hrvatskoj živjeli. Malo tko se ne veseli odlasku na more, bilo da je strastveni plivač, ili da uživa u tamošnjem noćnom životu. Nekima je pak već cjelodnevno izležavanje na plaži dovoljan užitak.

Riba

Iako je poželjno jesti ribu nekoliko puta tjedno, onih dana kada osjetimo miris ribljih delicija šećući uz obalu, takav jelovnik se nameće sam. Ribolov mnogima predstavlja smirujuću aktivnost, no i kupovina svježe ribe od nekog lokalnog ribara, opcija je za slastan morski meni.

Dugosežni godišnji

Kako tijekom godine uspijemo uloviti eventualno nekoliko dana godišnjeg u komadu, poklope li se dobro praznici, ljeti svu potrošenu energiju, nadomjestimo uzimanjem cijele rezerve slobodnih dana. Dani provedeni dalje od prepunih prometnica, briga i obveza, čine se poput bajke. U tu bajku se uklopi i činjenica da ste se probudili u ponedjeljak ujutro, a ne morate otići na posao.

Izdvojeni članak

Ljeto se bliži, a niste skinuli višak kilograma

Bez žurbe

Njemica od svojih 45 godina, zbunjena je u dućanu na obali tečajem kune te je napravila cijelu gužvu na blagajni. Vi čekate u redu iza nje, ali vas je potpuno briga, kada će se situacija riješiti. Čak vam je i ugodno u klimatiziranoj prodavaonici, malo predahnuti od plus 40.

Bosonogost

Idu li uz ovu odjevnu kombinaciju bolje smeđe ili crne cipele? Ili ću ipak obuti tenisice? Ova pitanja si ne postavljate na moru. Na plažu bos, s plaže bos, na štekatu bos, ma mogao bih i do dućana bos.

Obojana i ostala pića

Ljeti si dakle volimo priuštiti poneki užitak više, pa tako želimo probati i novo piće koje je kombinacije limete, kiwana, crvene naranče i ananasa. Inače bi ovakvom piću našli stotinu zamjerki, međutim na moru vam je baš užitak ispijati taj crveno-zeleno-žuti napitak s malo votke u tragovima. Rakija od domaćina apartmana, također vam se čini odličnom, iako baš ne preferirate lozovaču.

Davno opjevani ljetni hobi

‘Djevojke u ljetnim haljinama volim’ davno je Haustor naglasio u istoimenoj pjesmi. Oči vam jednostavno bježe na plaži, ali ste ih barem pokrili naočalama, pa nitko ne vidi kamo je vaš pogled usmjeren. Naravno i djevojke ne ostaju dužne, pa doduše malo stidljivije, snime svakog isklesanog i/ili brončanog atletu.

Izdvojeni članak

Ultimativni hitovi za nadolazeće ljeto

Osvježavajuće voće

Situacija je slična kao i s ribom. Iako ju je poželjno konzumirati što češće tijekom cijele godine, sva ta situacija na obali, uvjetovala je i to da ste odlučili pročistiti želudac. Lubenice, dinje, kiviji, grožđe, nije važno, može i sve odjednom.

Pljuskovi

Nakon što se već sedam dana topite na plus 35, kratkotrajni ljetni pljusak zapravo je baš ono što ste priželjkivali. Pobjeći u zaklon ili se kupati u valovitom moru, svakom po izboru.

Feštanje

Bilo da uživate u izlascima u trstikom pokrivene klubove ili slušate lokalni melos na fešti jer svako misto svoju ima, opuštenost je zajamčena. U blizini ste smješteni, pa ne razmišljate ni o prijevozu, no neće biti smak svijeta ni ako zaspete na obližnjoj plaži. Jedino što vas u nekom trenutku zabrine je hoćete li se ikada moći vratiti u svakodnevicu.