Pretraga

Deset navika koje će vas učiniti uspješnima u 20-im godinama

A- A+

Nerijetko čitamo priče o uspješnim mladim ljudima koji prije svoje 30. ostvare dostignuća na kojima im zavidi cijeli svijet. Takvo nešto nije lako, no postoji način da izvućete maksimum iz svojih kapaciteta pridržavajući se ovih deset jednostavnih naputaka.

U zemlji poput Hrvatske nije lako biti uspješan. Zapravo, mediji i realnost nam sugeriraju da je poštenim radom gotovo nemoguće postati velika zvijerka bez obzira na dob i obrazovanje.
Problemi s usponom prema vrhu sve su brojniji što ste vi mlađi tako da na hrvatskoj poduzetničkoj sceni gotovo da i nema ljudi u dvadesetim godinama što u inozemstvu nije rijetkost.

No ne dajte da vas obeshrabre loše šanse za uspjeh jer najgore su bitke koje ste izgubili bez borbe. Nije nemoguće biti mlad i uspješan, ali nužno je da se pridržavate nekih univerzalnih pravila koja će vam taj put olakšati, piše Business Insider.

Odložite svoj pametni telefon

Generacije rođene nakon kraja 80-ih godina jako su ovisne o tehnologiji. Često nam tehnologija olakšava život, no nerijetko Facebook, Reddit i brojni internetski portali nam kradu dragocijeno vrijeme. Od popularizacije pametnih telefona, beskorisno rasipanje vremena se prenijelo sa laptopa na mobitele. Oduprite se napasti i kontrolirajte se.

Naučite organizirati vlastito vrijeme

Bez čvrste strukture koja vam je nametnuta od nekog sa strane, kao što je to bilo u školi, nije teško zastraniti. Ovakav prekid sa uhodanim stilom života nije lagan i morate što prije pronaći svoj put. Posložite liste prioriteta, ali ostavite dovoljno slobodnog vremena za prijatelje, odmor i ljubavni život. Iskušajte više različitih načina organizacije vremena i izaberite onaj koji vam najviše odgovara te i koji vas čini najproduktivnijima.

Izdvojeni članak

Pet ključnih razlika između uspješnih i neuspješnih ljudi

Putujte što više možete

U 20-ima ste dovoljno zreli da putujete i istražujete sami, a još uvijek dovoljno mladi da učite od drugih i budete otvoreni. Putujte što više možete, upoznajte nove ljude i nove kulture. Nomadski način života otvorit će vam um, proširiti vidike i podići samopouzdanje. Ta će vam iskustva koristiti tijekom cijelog života.

Radite zbog strasti, a ne zbog novca

Tijekom ranih 20-ih uglavnom nemate još dijecu, hipoteku ni neke velike financijske zahtjeve. Stoga imate slobodu da slijedite svoje srce i strast bez da previše brinete o financijama. Strast je ono što uspješne čini uspješnima, a ne novac. Novac je samo posljedica.

Ignoriraj osjećaj da trebaš odustati

Preko trnja do zvijezda, poslovica je koja opisuje put prema poslovnom uspjehu. Tijekom uspona prema vrhu neće biti lako i često će vam kroz glavu proći misao o odustajanju. Ignorirajte je. Lakši put vas nigdje neće dovesti. Morate gurati sebe preko granica kako biste zaista uspjeli. Isplatit će se prije ili kasnije.

Shvati tko si

Iskoristite ovaj period u životu da otkrijete tko ste zapravo. Saznajte što su vaše jake, a što slabe strane. Pronađite svoju strast, prebrodite strahovi i krenite svojim putem prema uspjehu.

Počni štedjeti

Čak i ako vam financijska situacija nije bajna, pokušajte razviti naviku štednje. Ne moraju to biti velike svote no bitno je naučiti zadržati novac u novčaniku na neko vrijeme. Postavite si cilj prikupljanja sredstava za šest mjeseci života kako biste stvorili sigurnosnu mrežu u slučaju da ostanete bez posla.

Učite što više možete

Upijajte znanje poput spužve. Pri tom ne mislimo samo na formalnu edukaciju već na to da učite gdje i što stignete. Nije nužno biti u učionici kako biste savladali razne vještine i razvili sposobnosti. Nikada u životu više nećete imati toliko slobodnog vremena.

Izdvojeni članak

Uspješni i ambiciozni: Mladi Hrvati otkrili kako su u Njemačkoj s lakoćom pronašli posao po mjeri

Vodite računa o svom tijelu

Budite sebi na prvom mjestu. Vaše zdravlje je najvažnije i stoga razvijajte zdrave navike. Vježbajte i hranite se kvalitetno jer je životni stil teže mijenjati u poodmakloj životnoj dobi.

Prihvatite pogreške i učite iz njih

Činiti greške sasvim je normalno. U nekim slučajevima čak je i poželjno, jer iz neuspjeha čovjek često nauči više nego što je mislio da je moguća. Prihvatite svoje pogreške i iskoristite ih na najbolji mogući način.