Pretraga

Deset stvari o školi koje ste sigurno zaboravili na praznicima

A- A+

U 80-ak dana praznika, koliko su hrvatski školarci brojali ovoga ljeta, većina srednjoškolaca zaboravila je kako je to ići u školu. Stoga smo mi tu da vas podsjetimo na stvari koje ste o školi sigurno zaboravili.

Trebat će vam džemperi

Iako su praznici superzabavni i većina srednjoškolaca provede ih u što kraćim odjevnim predmetima, za koji dan svima će trebati deblja odjeća. Iako prognostičari najavljuju ljetne temperature, sa povratkom u školske klupe vratit će se i niske temperature. Što zbog jeseni, što zbog činjenice da opet počinje škola.

Satovi postaju poželjni

Ako ga nema u učionici, a nema ga nitko od vaši prijatelja, bit će teško znati koliko je još torture preostalo od blok sata matematike. Zato,potražite svoje satove, trebat će vam. Ako ni zbog čega drugog, onda da promatrate kako protiču sekunde do dugoočekivanog odmora.

Nije se potrebno uzrujavati

Čak i ako vas u ovoj školskoj godini očekuju neki ispiti koji se čine nemogućim za proći, nemojte se pretjerano uzrujavati. Pod stresom, ako i učite, slabije pamtite. Sjetite se samo kako ste i prošle godine bili uvjereni da nećete proći onaj ispit iz latinskog nikada, pa ste rasturili. Tako bi moglo biti i ove godine, čak i bolje, ako se budete manje uzrujavali.

Svaki petak je od životne važnosti

Iako se na praznicima gubi pojam o vremnu, pa je svaki petak isti kao i utorak, ubrzo će petak opet postati najpoželjniji dan. Od ponedjeljka ćete odbrojavati sekunde do željenog petka i odmora od gnjavaže u razredu, sa zadaćama, prijateljima i profesorima.

Profesori su nepobjedivi negativci

Ako vam mrak padne na oči čim se sjetite lica vaše raske i njezinih ispita, sjetite se samo kako se trudila da vam objasni nemoguće teorije fizike koje ni sam Einstein ne bi shvatio. Ipak, teški testovi nisu samo stvar gradiva, a ako su takvi zbog profesora, zagrijte stolicu, pa možda ipak ne budu tako komplicirani.

Ponekad su profesori najveći saveznici

Roditelji često nemaju vremena, a prijatelji imaju i svojih briga, no većina profesora rado će vam pomoći, samo ako ih zamolite. Ipak su oni tu, da osim podučavanja, i brinu o učenicima, a to im nije teško, ako ih vi zamolite da vam pomognu.

Ponedjeljci će opet biti za ubijanje

Ranom zorom, nakon odličnog vikenda, svi će izgledati kao savršene mete da na njima iskalite svoje žaljenje jer je opet ponedjeljak. Srećom da je samo jedan u tjednu, inače bi svi učenici do kraja prvog polugodišta poludjeli. Ako vas i uhvati frustracija zbog ponedjeljka, sjednite, uzmite svoje satove i smireno računajte koliko je još vremena do petka. To bi ipak moglo popraviti stvari.

Bitno je gdje sjesti

Svake godine isto pitanje, na koje većina već zna odgovor. Prve klupe su za one koji prate, a zadnje su rezervirane za ekipu koja je tu zbog zabave i odmora. Uz to se povlači pitanje i s kim sjesti, pa ako planirate u neku od prvih klupa, nađite nekoga tko će slušati s vama, a ako lovite zadnju, nađite svakako nekog zabavnog.

Zadaća? Ma to ću u nedjelju!

To je zasigurno najgori mogući odgovor. Često je preteško nakon zabavnog petka i lude subote uhvatiti knjigu u nedjelju i interpretirati ogromni tekst na narječju koje zvuči kao strani jezik. Jedini savijet je da se uhvatite knjige ranije, pa nedjelju iskoristite za odmaranje od vikenda, a ne traženja hrvatskih riječi u rječniku stranih riječi.

Iduće ljeto doći će za čas

Iako se tako ne čini, novo će ljeto doći i prebrzo. Taman kad se raspišete i svladate osnovna gradiva, već će doći zaključivanje ocjena. A ako imate osjećaj da nikad nećete pregurati tamne, prosinačke noći, samo hrabro. Sjetite se vašeg ljetnog flerta ili najfinijeg sladoleda kojeg ćete jesti i dogodine i ljeto će za čas opet zavladati vašim raspoloženjem.