Pretraga

Diplomski rad zaslužan za obnovu varaždinskog gradskog kupališta

A- A+

Jedan od prijedloga projekta Živjeti z Dravo-m je i obnova gradskog kupališta na rijeci Dravi – nastavak diplomskog rada Biotehnološki krajolik – Gradska ada Varaždin iz 2012. godine. Janka Jelića. Cilj je ovog projekta revitalizirati prostor uz Dravu, a predstavljene su ideje koje izazivaju velik interes.

Wikipedija

Projekt čiji je cilj revitalizirati prostor uz rijeku Dravu, Živjeti z Dravo-m, donio je brojne ideje i prostorna rješenja, a jedno od njih se posebno istaknulo. Radi se o nadogradnji ideje koju je Janko Jelić obradio u svom diplomskom radu 2012. godine, naslovljenom Biotehnološki krajolik – Gradska ada Varaždin, prenosi varazdinski.rtl.hr.

Izdvojeni članak

Kad diplomski rad postane senzacija: Dizajnirala mapu za slijepe

U diplomskom radu Biotehnološki krajolik – Gradska ada Varaždin iz 2012. godine, Janko Jelić obradio je ideju obnove dravskog kupališta, a temu je dodatno razradio nadovezavši se na rad s Kristinom Škorkov 2014. godine. 

Autori su u obzir uzeli povijesni aspekt prostora i dodali su različite programske sadržaje, kako bi lokacija dobila potencijal za različite aktivnosti, poput sportskih, rekreacijskih, edukacijskih, kulturnih, ali i turističkih. O vrijednosti projekta svjedoči i činjenica da je odabran za izložbu 50. Zagrebačkog salona, a uz to je projekt nagrađen posebnim priznanjem ARTUR Društva arhitekata Zagreb 2015. godine. 

Ono što projekt predviđa je velik turistički potencijal, jer bi obnova kupališta donijela i novi sustav šetnica, otvoren prostor za različita događanja, te Muzej Drave, koji bi isticao značaj Drave kao dijela Regionalnog parka Mura-Drava, UNESCO Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Novu turističku zonu Varaždin bi dobio na rijeci, a prostor nekadašnjih bazena i kupališta koji je danas napušten bi se obnovio.