Pretraga

Diskriminacija na djelu: Srednja škola izbacuje trudne učenice

A- A+

Ako u Dehli Charter Schoolu iz Luisiane u SAD-u od vas zatraže da odete na test za utvrđivanje trudnoće, dužni ste to učiniti. Ukoliko ste trudni ili samo odbijete test, onda letiti iz škole, piše aclu.org.

Otvorena spolna diskriminacija

Odgajanje djeteta je zasigurno jedan od najvećih izazova u životu svake osobe. Dehli Charter School iz američke savezne države Luisiane, svojim potezima, taj zadatak čini još težim. Uprava ove srednjoškolske institucije zahtjeva od učenica da se podvrgnu testu za uvrđivanje trudnoće.

Osim što time zadiru u osnovna prava svake ženske učenice, oni ne staju na tome. Vodeći se vlastitim školskim statutom, uprava škole u slučaju pozitivnog nalaza na testu ima mogućnost izbaciti dotičnu učenicu.

Mnoge grupe za zaštitu ženskih prava pobunile su se protiv ovakve politike, te se pozivaju na zakone koji zabranjuju spolnu diskriminaciju. Već sama činjenica da mlada osoba mora balansirati odgoj i brigu za dijete, te školske obaveze trebala bi biti poticaj za kooperaciju od strane škole. Ipak, neki ne misle tako.

Većina mladih majki u svakom slučaju odustaje od škole

SAD ima najveći postotak tinejdžerskih trudnoća u razvijenom svijetu. Vladini uredi koji se bave praćenjem trudnoće kod maloljetnica i srednjoškolki imaju podatak da godišnje 750 tisuća djevojaka zatrudni, uz to osam od deset neželjeno. Od tog broja oko 70 posto ih odustane od škole. Vrata uspjeha i samostalnog života se na taj način zatvaraju za mlade mame, ali i za njihovu djecu.

Kako ne bi mislili da ovaj problem postoji samo preko Atlantika možete pogledati jedan stariji članak, koji se bavi sličnim problemom u našoj blizini.