Pretraga

Divjak: Bez obustave nastave ili prelaska na online model neće se smanjiti rast zaraženih

A- A+

Nakon što je ministar Fuchs najavio mogući povratak na online nastavu u pojedinim županijama zbog povećanog broja zaraženih, bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak složila se kako ministru nije lako što se tiče donošenja odluka, ali da se samo odlučivanje ne treba izbjegavati. Dodala je i kako je prelazak na online nastavu neizbježan scenarij.

blaženka divjak

Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak
Foto: YouTube ; Saint Louis Chess Club

Ministar Radovan Fuchs potvrdio je kako se razmišlja o online nastavi za osnovne i srednje škole ako se loša epidemiološka situacija nastavi, ali da takva odluka ostaje na samim županijama. Bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak, u gostovanju N1 televizije komentirala je ministrov način upravljanja školstvom u pandemijskim uvjetima.

– Izostao je strateški smjer. Složit ću se da ministru nije lako, ali ne može se izbjegavati odlučivanje, rekla je Divjak za N1.

‘Učenicima je boljeu školi, ali…’

Dodala je da neke javne politike nisu dovoljno jasne, zbog čega imamo cijele zaražene vrtiće kao i dio škole.

– Nema strateškog plana. Puno o tome razmišlja Stožer pa ekspertna skupina. Nema strateškog plana, što stvara pomutnju i kaos u sustavu. Svi se možemo složiti da je učenicima najbolje u školi, ali mi sad nismo u redovitoj situaciji, izjavila je Divjak za N1.

Izdvojeni članak
davor božinović

Produljuju se praznici? Božinović: Moguće da djeca ne idu u školu oko blagdana

‘Djeca mogu širiti zarazu koja je fatalna za necijepljene’

Nakon gostovanja na Facebooku je objavila kako u školskom sustavu vlada kaos.

– Ne zna se unaprijed što slijedi, kakvi su planovi i o čemu odluke ovise, a ne zna se niti tko ih donosi. Nažalost zbog niskog obuhvata cijepljenjem starijih ljudi, djeca u školama mogu širiti zarazu koja može za neke, uglavnom necijepljene, imati fatalne posljedice, napisala je Divjak.

‘Covid potvrde u sustavu se ne upotrebljavaju za punoljetne učenike i studente’

Smatra kako su mjere blage te da nedostaje kontrole.

– Covid potvrde u sustavu obrazovanja se ne upotrebljavaju niti za zaposlenike niti za punoljetne učenike i studente. Tako da bez nepopularnih mjera obustave nastave (produžetak praznika oko Svih Svetih) ili online nastave neće biti moguće smanjiti ovaj rast zaraženih i ozbiljno bolesnih, poručila je Divjak.

Prozvala je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja jer, kaže, da postoji neki ozbiljan plan za ovakve situacije, već bi se sada reagiralo.

– Umjesto proaktivnosti imamo zakašnjelu reakciju, a sada izgovora nema da nije bilo vremena za pripremu ili primjera dobre prakse. U obrazovnom sustavu svi odgovorni trebaju jasno tražiti da se pridržavaju temeljne protuepidemijske mjere, objavila je Divjak na Facebooku.

Izdvojeni članak

Ministarstvo: Pod ‘nekakvim oblikom online nastave’ misli se da županije donose odluku

‘Za tjedan dana imat ćemo zatvorene škole i fakultete’

Napomenula je i kako se na mnogim fakultetima, kao i u školama i vrtićima mjere slabo provode jer nisu dobro objašnjene.

– Nažalost za očekivati je da ćemo za tjedan dana imati još težu situaciju i (polu) zatvorene škole i fakultete, zaključila je Divjak.