Pretraga

Ministarstvo: Pod ‘nekakvim oblikom online nastave’ misli se da županije donose odluku

A- A+

U Banskim dvorima jutros je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i Stožera civilne zaštite. Načelnik stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je kako se razgovaralo o mogućnosti da učenici ne idu u školu oko nadolazećeg blagdana Svih svetih. I ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs govori kako je moguće da se prijeđe na online nastavu. No, njegov savjetnik Božo Pavičin u medijima izjavljuje da se odluke o tome, kao i do sada, donose na županijskoj razini. Iz Ministarstva su dodatno pojasnili što je ministar mislio kad je rekao da je moguće da se priježe na ‘nekakve oblike online’ nastave.

Foto: Unsplash/screenshot: HRT

Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće mijenjati kalendar školske godine, niti učenicima produljivati jesenske praznike predviđene do 3. studenoga, rekao je za Jutarnji list glavni savjetnik ministra znanosti i obrazovanja, Božo Pavičin. Pavičin za Jutarnji ističe kako nema potrebe za donošenjem odluke o produljenju školskih praznika na nacionalnoj razini. Odluku o eventualnom prelasku na online nastavu može donijeti svaka škola, odnosno županija, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Fuchs: Možda prijeđemo na nekakve oblike online

– Kao i čitave prošle školske godine, tako i sada, prelazak na online nastavu predviđa se za onu sredinu gdje se pojavi potreba zbog većeg broja zaraženih učenika. Uz takav model, nema smisla da djeca na pojedinim područjima ne idu u školu ukoliko nemaju nijednog zaraženog učenika ili imaju tek mali broj njih, kaže Pavičin.

No, ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs za HRT je dao nešto drugačiju izjavu iz koje je vidljivo kako mogućnost prelaska na online nastavu zbog visokog broja zaraženih nije isključena.

– Praznici su definirani kalendarom. Mogu se neke manje izmijene raditi, ali to poremeti satnicu u svim školama. Ne kažem da je nemoguće, ali je dosta komplicirano. Da, možda prijeđemo na nekakve oblike online, ali to ćemo vidjeti još, rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs za HRT.

Podsjetimo, jutros je načelnik Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je kako se razgovaralo o mogućnosti da učenici ne idu u školu oko nadolazećeg blagdana Svih svetih, odnosno jesenskih praznika 2. i 3. studenog.

S obzirom na to da ministar i njegov savjetnik daju različite izjave oko nastave, upit oko toga kako će izgledati nastava nakon blagdana Svih svetih poslali smo službi za odnose s javnošću Ministarstva znanosti i obrazovanja. Čim dobijemo odgovor, o njemu ćemo izvijestiti čitatelje.

Izdvojeni članak
davor božinović

Produljuju se praznici? Božinović: Moguće da djeca ne idu u školu oko blagdana

Dopuna teksta 25. listopada u 14:32 h

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su na naš upit i pojasnili Fuchsovu izjavu. Školski kalendar neće se mijenjati te kažu kako je ministar pod ‘nekakav oblik online nastave’ mislio na to da pojedine županije ili sve županije donose odluke o prelasku na C model.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja za sada ne namjerava mijenjati kalendar školske godine koji je definiran Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za školsku godinu 2021./2022. koja je donesena još krajem travnja. Pod ‘nekakav oblik online nastave’ misli se da pojedine županije ili sve županije donesu odluku o prelasku na C model. Naime, što se tiče moguće online nastave u skladu s epidemiološkom situacijom u pojedinoj školi, gradu, području županije ili županiji osnivači škola u suradnji sa županijskim stožerom mogu donijeti odluku o online nastavi za pojedinu školu, grad ili za područje cijele županije. To je definirano modelom koji je donesen još prije početka prošle školske godine i na snazi je više od godinu dana i koji je omogućio tijekom prošle školske godine da su učenici u Hrvatskoj proveli na nastavi uživo puno više dana od svojih vršnjaka u EU, odgovorili su nam iz Ministarstva.