Pretraga

Produljuju se praznici? Božinović: Moguće da djeca ne idu u školu oko blagdana

A- A+

Brojke zaraženih u Hrvatskoj rastu i zbog toga su se jutros u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade Plenkovićem sastali članovi Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović rekao je kako se razgovara o tome da učenici oko nadolazećih jesenskih praznika ne idu u škole, ali da će se o otme još razgovarati.

Dopuna teksta 25. listopada u 13:26h: Mogućnost privremenog zatvaranja škola komentirali su ministar Radovan Fuchs i njegov savjetnik Božo Pavičin, a što su rekli pročitajte ovdje.

davor božinović

Davor Božinović
Foto: Screenshot YouTube; Nova TV

U Banskim dvorima jutros su se sastali članovi Nacionalnog stožera s premijerom Plenkovićem, a ministar Davor Božinović nakon sastanka je otkrio i o čemu se razgovaralo.

– Najviše o pojačanoj kontroli onih mjera koje su na snazi, prije svega za korištenje maski u zatvorenom. Nastavit će se razgovori vezano za činjenicu da su nam četvrtina zaraženih iz školskog sustava. Negdje oko 25 posto, pa da vidimo kako iskoristiti nadolazeće blagdane da se eventualno one radne dane oko Svih svetih ne ide u školu, rekao je Božinović, prenosi N1 televizija i dodao kako ne želi prejudicirati jer će se o tome još razgovarati i s ministrom obrazovanja.
Podsjetimo, blagdan Svih svetih je idući ponedjeljak, a 2. i 3. studenog, dakle u utorak i srijedu, učenici već jesu na kratkim jesenskim praznicima.

– Analizirali smo situaciju s koronakrizom u Hrvatskoj. Brojevi rastu, i brojevi novozaraženih i hospitaliziranih. To je nešto što smo najavljivali, a kad dođe jesen, kad ljudi počnu više boraviti u zatvorenom moguće je očekivati porast novozaraženih. To smo uvijek kombinirali s našim preporukama i pozivima građanima da se u što većem broju cijepe jer osim toga ne postoje neke posebne aktivnosti koje se mogu koristiti u ovoj situaciji, poručio je Božinović, prenosi N1.

Dodao je i da COVID potvrde ‘ne razmatramo na način na koje se primjenjuju u Europi s obzirom na činjenice da države koje su ih uvele nisu u nešto povoljnijoj epidemiološkoj situaciji’.

– Najvažnije što moramo shvatiti je da ako držimo distancu, nosimo maske u zatvorenom, klonimo se velikih okupljanja gdje ne znate s kim ste u društvu, ako se navečer malo opusti društvo – to su sve situacije u kojima se možete zaraziti, naglasio je Božinović, prenosi N1.