Pretraga

[Dnevnik brucoša] Jel dobro on?

A- A+

Drugi nastavak brucoškog dnevnika ima malo veze s studiranjem ali puno veze s praksom. Pročitajte što je Bezimeni radio ovaj tjedan.

Flickr; rob_rob 2001

Nisam bio na puno predavanja na faksu, ali za sada nije puno drugačije od srednje. To u mom slučaju znači da sjedim u zadnjim redovima i crtam Ćelavom kurce na bilježnicu dok ne gleda. Ispostavilo se da i purgeri imaju onu igru da možeš nekog udarit u rame ako ga prevariš da pogleda u krug kažiprsta i palca, samo što to oni zovu paraliza a mi to ne zovemo nikako. Kulturna raznolikost.

Ćelavi je dobar dečko ali mi se nekad čini da mu u glavi umjesto misli svira muzika za dizala. Prodao sam mu paralizu tolko puta da mi je više žao udarat ga. Na engleskom je popizdio kad je vidio da sam mu prek cjele bilježnice markerom narctao kurčinu, a dok je pizdio još sam mu i prodao paralizu. Na glas me poslao u kurac pa sad za kaznu moramo prvi napravit prezentaciju.

Prezentacija

Sutradan sam bio kod tete na ručku. Stari ima sestru tu na Kvatriću. Završila je Akademiju likovne tu u Zagrebu pa je ostala. Predaje likovni u nekoj školi i ima klinku od osam godina. Od muža se rastala. Teta mi je uvijek bila kul lik. Često mi doma govore da sam isti ona. Mislim da malo cuga, iskreno. Na ručku mi je natočila dva aperitiva i tri čaše vina. Tutnula mi je dvjesto kuna u džep od jakne i dogovorili smo se da sutra dođem pričuvat malu jer ona mora mijenjat neku kolegicu ili nešto.

Na putu kući sam skužio da malo zujim. Ćelavi je trebao doći do mene da radimo prezentaciju pa smo se našli na platou ispred zrade. Otišli smo do Dione i kupili par pivi i pelića. Ja sam častio jer sam bio kriv za cijelo to sranje.

Prvo smo malo pili , a onda me Ćelavi pitao jel imam šta za zamotat i ja sam rekao da imam. Zapalili smo i još malo pili, a onda me Ćelavi pitao jel imam Facebook i ja sam rekao da imam. On nije imao pa je htio prek mog fejsa vidjet kaj radi Sara, butrica s kojom je hodao u srednjoj pa odjebao prije ljeta. Dao sam mu da gleda pa je listao slike i psovao si u bradu. Mala je imala dobre sise, slike s ljeta i novog tipa. Ćelavi je imao masnice na ramenima i kurčine na bilježnicama. Nije mu se dalo više bit u stanu pa je predložio da siđemo po  još unučića pelina i sjedimo na platou a ja nisam imao ništa protiv.

Kad se lift počeo spuštat želudac mi se digao pa sam se ispovraćao po ogledalu. Ćelavi je rekao da nema veze, da događa se. Vani je padala kiša pa nismo mogli sjedit na platou. Ja sam htio da se vratimo gore i zapalimo, al Ćelavom to nije dolazilo u obzir pa smo otišli na boće. Tamo je već sjedila neka pijana ekipa koja je pokušava podić frenda koji je pao s klupice na glavu. Popili smo još po pelić ispod garaže i razišli se.

Dadilja

Ujutro sam se još pijan vozio prema Kvatriću. Bio sam zelen u licu i svaki treptaj me tjerao na riganje. Jedva sam se popeo na treći kat.

Teta mi je dala ključeve od stana jer sam trebao doći prije nego se mala probudi. Dok sam petljao po ključanici vrata su se sama otvorila.

-Kasniš, rekla mi je mala s vrata, već skroz obučena i počešljana.

– Oprosti, zapeo sam u prometu, opravdavao sam se automatski dok nisam skužio da pričam s osmogodišnjim djetetom. Ona me povela u kuhinju i pitala hoću li kavu. Ja sam joj rekao da ću si sam napraviti a ona mi je objasnila da zna to raditi i da svako jutro kuha mami kavu. Samo sam slegnuo ramenima i sjeo za stol.
Čim sam naslonio glavu na zaslon, zaspao sam. Mala me probudila povlačenjem za rukav.

-Zaspao si, kava ti je gotova, rekla je. Ispred mene bila je džezvica s turskom kavom, šolja i zdjelica šećera uredno servirani na pladnju. Ispred šporeta bila je stolica.

Skrnuo sam kavu i pitao malu jel doručkovala, a ona je rekla da si je skuhala gris i pojela bananu. Gledali smo se još par minuta, a onda mi je rekla da izgledam bolesno i da bi trebao prileći a ja sam se složio. Odvela me u dnevnu sobu i polegla na kauč. Dala mi je da izaberem crtić koji ćemo gledati a ja sam izabrao Ice Age. Donjela mi je cedevitu i sjela pored kauča. Zaspao sam do kraja odjavne špice. Kad me probudila crtić je već bio gotov.

-Sad bi mi trebao naručit pizzu. Reci stričeku da ne radi interfon i da ćeš mu vikat s balkona, rekla mi je zapovjednim tonom i dodala telefon, a ja sam je poslušao. Pitao sam je koji crtić sad želi gledati, a ona je rekla da će ona izabrat ovaj jer ću ja ponovno zaspat. Nisam joj proturiječio. Pustila je crtić i rekla mi da odem na balkon vidjet jel ide striček. Rekao sam joj da ću ići za deset minuta, da striček neće doći odmah i ponovno se ispružio na kauču.

Kad me opet probudila rekla mi je da je striček bio dolje i otišao i da mora ići u školu za sat vremena. Pitala me jel smije sad ona zvati pizzeriju i čekati na balkonu, a ja sam samo slegnuo ramenima. Kad je pizza stigla bilo je 12 i 30 i mala je morala u školu za pola sata. Stigla je pojesti samo komad pizze kad su zazvonila vrata.

-Ja moram ići sada, rekla je, odnjela kutiju i otvorila vrata. U stan su ušle tri njene frendice.

-Ovo je moj bratić, rekla je a ja sam samo slabašno mahnuo.

– Stavila sam ti ostatak pizze u frižider. Imaš u ormariću cedevite. Mama dolazi u tri, rekla je i izmarširala sa svojom četom.
Izašao sam na balkon zapaliti i vidio sam ih kako hodaju niz ulicu.

– Jel on dobro? pitala ju je jedna curica.

-A ne znam.- odgovorila je mala.

_________________________________________________________________________________________

Prvi Dnevnik brucoša i dogodovštine našeg neimenovanog blogera s prvog tjedna faksa pročitajte ovdje.