Pretraga

Don Ivan Grubišić: Vjeronauku nije mjesto u školi

A- A+

Prijedlog ministra Jovanovića o stavljanju vjeronauka na kraj ili početak rasporeda nastavlja izazivati reakcije pa se tako oglasio i sociolog religije te hrvatski veleposlanik u Vatikanu, Ivica Maštruko, koji tvrdi kako je ministrova Preporuka pragmatičan doprinos boljoj organizaciji školske nastave.

Podsjetimo, na ministrovu Preporuku prošlog je petka oštro reagirala Hrvatska biskupska konferencija na čelu s nadbiskupom Marinom Srakićem. Zatražili su očitovanje predsjednika Vlade, Zorana Milanovića, jer smatraju da je ministrov prijedlog pokazatelj nepoštovanja nadležnosti i suodgovornosti nad vjeronaukom kao predmetom u javnim školama i da se tako krše dogovorene obveze.

“Logično je da vjeronauk bude prvog ili posljednjeg školskog sata i mislim da je intervencija nadbiskupa Srakića bespredmetna. Tu ne vidim nikakve političke namjere ove Vlade. A što se tiče moguće izmjene ugovora s Vatikanom, sada Vlada ima mnogo važnijih i životnijih pitanja koje treba rješavati. Ali, u svakom slučaju za vrijeme mandata ove Vlade – nakon jedne temeljite analize mogao bi se i trebao uputiti jedan prijedlog koji su stavovi Hrvatske o tome koji bi elementi iz tih ugovora trebali biti promijenjeni.”- izjavljuje  dr. Ivica Maštruko za Novi list. Smatra da bi se izmjena trebala pokrenuti sljedeće godine ili u drugoj polovici mandata.

Saborski zastupnik, don Ivan Grubišić, smatra da je Crkva međudržavnim ugovorima dobila više nego što je to normalno u nekoj demokratskoj državi. Protivi se i  učenju vjeronauka u školama te smatra da je vjeronauku mjesto u crkvenim ustanovama. 

“Mislim da je u financijskom smislu Hrvatska u takvoj krizi u kakvoj ona više ne može servisirati slične obveze. Treba pristupiti izmjenama ugovora s Vatikanom, ne samo što se tiče materijalnih davanja nego i svekolikog utjecaja kojeg Crkva ima na državu i hrvatsko društvo. Crkva je apsolutno privilegirana u odnosu na druge institucije.”– kaže Grubišić, a prenosi Novi List.