Pretraga

Donosimo popis srednjoškolskih programa u koje se ove godine nije upisao ni jedan učenik

A- A+

Završetkom roka za predaju upisnica, završen je i ljetni upisni rok u srednjim školama. Od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražili smo podatke o tome koje srednjoškolske programe nije ove godine upisao niti jedan učenik.

Ilustracija: Usnplash

Sve do sredine prošloga tjedna osmaši su birali koju srednju žele upisati, nakon čega su 10. srpnja objavljene i konačne rang-ljestvice upisa. Nakon objave ljestvica, učenici su školama u koje su ostvarili pravo upisa dostavljali i upisnice.

U pojedinim gimnazijama i strukovnim školama tražilo se mjesto više – kvote su bile puno manje od broja učenika kojima je taj srednjoškolski program bio prvi izbor. No 199 srednjoškolskih programa, kažu tako službeni podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja, nije upisao – nitko.

Popis programa nalazi se u dokumentu pri dnu teksta, a među smjerovima u koje nije upisan niti jedan učenik nalaze se strukovna zanimanja. Među njima je značajan broj pomoćnih strukovnih zanimanja, poput pomoćnog cvjećara, vrtlara, vodoinstalatera. No, na listi smjerova koje nije upisao nitko nalaze se i oni koji obrazuju mesare, zidare, konobare, kuhare i prodavače.

Izdvojeni članak
učenik piše u bilježnicu u razredu

Zatvorene su prijave, evo koje su najpoželjnije gimnazije za upis među osmašima u 2021.

Ipak, klupe u tim smjerovima još uvijek imaju šansu biti popunjene jer će se i ove godine održavati jesenski rok upisa za sve učenike koji srednju nisu uspjeli upisati na ljetnom. Uskoro izlazi lista s okvirnim brojem slobodnih mjesta za jesenski rok. Početak prijava u sustav i početak odabira obrazovnih programa u jesenskom roku započet će 21. kolovoza. Prijave u jesenskom roku završavaju 26. kolovoza, a 28. kolovoza bit će objavljene konačne ljestvice poretka. Prethodnih godina provodio se i treći, naknadni upisni rok u srednje škole, a objava slobodnih mjesta nakon jesenskog planirana je za 1. rujna.

U nastavku možete vidjeti tablicu s popisom srednjoškolskih programa u koje nije upisan niti jedan učenik. Riječ je o podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, odakle pojašnjavaju i značenje kratica uz pojedine programe: kratica IG označava klasični, kratica JMO program za vezane obrte, kratica DON označava dualni program dok je TES program za učenike s teškoćama.

Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [452.28 KB]