Pretraga

Drame po upisima: Radi jedne stotinke boda ostao bez mjesta u željenoj školi

A- A+

Iako formalno ovogodišnji upisi u srednje škole još uvijek nisu okončani, poznato je koje su škole i programi bili najpopularniji. Očekivano, i ove je godine najveća navala na gimnazije – opći smjerovi prikupili su ukupno 26.668 prijava, a osmaša koji su ostvarili pravo prijave u sustavu je 37.829. Velika navala na gimnazije rezultirala je time da u V. zagrebačku jedan učenik nije ‘upao’ jer mu je nedostajala jedna stotinka boda.

Foto:Ivan Božić|srednja.hr

Zagrebačka V. gimnazija ove je godine šesta na ljestvici najpopularnijih gimnazija u državi s ukupno 1.070 prijava. O velikoj popularnosti te škole među osmašima svjedoči i činjenica da je ove godine jedan učenik ostao je bez mogućnosti upisa u V. jer mu je nedostajala jedna stotinka boda. Kako piše Jutarnji list, posljednji učenik koji je primljen u školu ima 78,85 bodova, a spomenuti prvi ispod crte 78,84 boda.

– Ima jednu stotinku boda manje od zadnjeg na listi! Vjerujem da je to za 14-godišnjaka i njegove roditelje duboko frustrirajuća situacija. To je situacija da čovjek baš padne u tugu. (…) Roditelji su bili tužni, pitali su može li se išta promijeniti. Odgovor je, na žalost, ne, kazao je za Jutarnji list ravnatelj V. Tihomir Engelsfeld.

Izdvojeni članak

Završene prijave srednjoškolskih programa: Otkrivamo koji su smjerovi i škole najpopularniji u 2018.

Veliki interes vladao je i za upis u novi, matematički razred I. gimnazije, gdje su upisani svi osmaši s prosjekom 5,0. Dosta dramatična situacija dogodila se i ondje. Po pisanju Jutarnjeg lista, na posljednjem mjestu rang ljestvice našlo se sedam kandidata s istim brojem bodova – 79,92. Svih sedmorica ispali su iz utrke za mjesto u razredu, nakon što im se prebacio jedan učenik s 80 bodova.

Jučer smo pisali kako je među svim gimnazijama u Hrvatskoj najviše prijava bilo za X. gimnaziju Ivana Supeka u Zagrebu, njih 1.967.

– Najtraženiji nam je program prirodoslovne gimnazije na engleskom jeziku. Tu bismo komotno mogli upisati još jedan razred. Mislim da je problem upisne politike što je bazirana na ocjenama iz osnovne. Djeca su zbog ocjena već od petog razreda pod stresom, zaključuje ravnateljica Željka Frković, prenosi Jutarnji.

Uz X. koja je najpopularnija gimnazija u državi, najviše prijava među strukovnim školama ‘prikupila’ je Prirodoslovna škola Vladimir Prelog u Zagrebu. Najpopularniji programi na ovogodišnjim upisima bili su opća gimnazija i ekonomist, o čemu više možete doznati ovdje.

Više o upisima u srednje škole

Najsvježije novosti oko upisa u srednje škole možete pratiti u rubrici Upisi u srednje na portalu srednja.hr.

Koliko je bodova lani bilo potrebno za upis vaše željene škole, a koliko ih imate vi možete izračunati uz pomoć ovog kalkulatora.

Koja su zanimanja trenutno deficitarna i u kojima u vašoj županiji nedostaje radne snage, doznajte ovdje.