Pretraga

Nedostaje mesara i kuhara, a ekonomisti su višak: Provjerite koja su deficitarna zanimanja za 2018. u svakoj od županija

A- A+

Dio krivnje za nezaposlenost u Hrvatskoj leži u činjenici da obrazovni sustav ne prati potražnju tržišta rada, pa izlaskom pojedinaca iz škola i fakulteta nastaju ‘viškovi’ radne snage koja se zapravo nema gdje zaposliti. Kako bi se takve situacije umanjile Hrvatski zavod za zapošljavanje kontinuirano provodi analizu i prognozu potreba tržišta rada za pojedinim kvalifikacijama. Rezultat toga je dokument koji se naziva Preporuka za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, a sadržava popis deficitarnih i suficitarnih zanimanja za 2018. godinu. Od zanimanja koja nedostaju po županijama najčešća su kuhar i mesar, a preporuka je da se smanje upisne kvote za humanističke i društvene studije poput ekonomije.

Preporuke za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja namijenjene su svima koji planiraju nastavak svog obrazovanja na višoj razini, bilo srednjoškolskoj, bilo visokoškolskoj. Osim njih, preporuke HZZ namijenjene su i kreatorima obrazovnih politika jer služe kao smjernica određivanja upisnih kvota, budući da prikazuju koja su zanimanja na tržištu rada višak, a kojih nedostaje.

‘Pojavljivanju pojedinih obrazovnih programa treba dati veću težinu prilikom donošenja odluka o upisima’

Izdvojeni članak
stipendije

Provjerite je li vaše zanimanje deficitarno i prijavite se na natječaj za stipendiju od 10.000 kuna

– Analiza i prognoza potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima provodi se na osnovi statističkih podataka i relativnih pokazatelja o zapošljavanju nezaposlenih osoba prema obrazovnom programu koji su završile, podataka o nedostatku radnika pojedinih zvanja dobivenih Anketom poslodavaca, te kvalitativnih dojmova savjetnika stečenih iskustvom posredovanja pri zapošljavanju. Osim toga, u obzir se uzimaju strategije i planovi gospodarskog razvoja odnosno razvoja pojedinih sektora na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, objašnjavaju nam iz Zavoda za zapošljavanje.

Napominju analize, prognoze i preporuke izrađuju se na razini lokalnih tržišta rada kako su ih odredili regionalni i područni uredi HZZ-a.

– Na osnovi prognoziranog položaja pojedinih zvanja na tržištu rada izrađuju su preporuke u pogledu povećanja ili smanjenja broja upisanih učenika i studenata u pojedine obrazovne programe. Prilikom izrade preporuka uzimaju se u obzir promjene upisnih kvota za srednje škole i visoka učilišta tijekom protekle godine. Preporuke imaju kvalitativni karakter. Preporučuje se povećanje ili smanjenje broja upisanih i stipendiranih učenika i studenata u pojedinim obrazovnim programima. Preporuke ukazuju na smjer potrebnih promjena, ali ne određuju njihov kvantitativni doseg, što je razumljivo s obzirom na potrebnu razinu pouzdanosti i preciznosti prognostičkih rezultata. Budući da se preporuke izrađuju svake godine, opetovanom pojavljivanju pojedinih obrazovnih programa treba dati veću težinu prilikom donošenja odluka o upisima, napominju iz Zavoda za zapošljavanje i dodaju kako bi uvažavanje ovih preporuka trebalo doprinijeti boljoj usklađenosti obrazovanja s potrebama tržišta rada, uz smanjenje strukturne neusklađenosti između ponude rada i potražnje za radom.

U Zagrebu nedostaje mesara, a višak su diplomirani politolozi i novinari

Izdvojeni članak

Reforma strukovnog obrazovanja se nastavlja: Pogledajte kojih 9 zanimanja čekaju promjene

Prema preporukama HZZ, među trogodišnjim školama za koje bi trebalo povećati upisne kvote u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji nalaze se smjerovi za zanimanja tesar, limar, zidar, kuhar, pekar, vodoinstalater i slični zanati.

Od četverogodišnjih škola, kvote bi se u zagrebačkim školama trebale povećati za upis budućih medicinskih sestara i tehničara, a od visokoobrazovanih nedostaje u Zagrebu diplomiranih matematičara i fizičara nastavničkog smjera, liječnika, diplomanata strojarstva i računarstva te logopeda.

Višak su u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji tehnički crtači, ekonomisti (SSS), upravni referenti, kemijski i prehrambeni tehničari, diplomirani politolozi i novinari, filozofi, agronomi i prometni stručnjaci. Koje je zanimanje deficitarno u vašoj županiji i za koja bi se upisne kvote trebale povećati, a za koja smanjiti, provjerite u dokumentu koji slijedi.

[scribd id=369267224 key=key-TpvAfsoreOqpd3M7LRf6 mode=scroll]