Pretraga

Završene prijave srednjoškolskih programa: Otkrivamo koji su smjerovi i škole najpopularniji u 2018.

A- A+

Za sve osmaše u utorak su završene prijave srednjoškolskih programa, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 13. srpnja. Prema informacijama koje nam je dostavio CARNet, najpopularniji smjer na ovogodišnjim upisima bio je opća gimnazija, a poznato je i koje su hrvatske gimnazije te strukovne škole imale najviše prijava.

Foto: facebook.com/elektrostrojarska

Gotovo 40 tisuća osmaša završilo je s procesom odabira srednjih škola u kojima će nastaviti svoje obrazovanje.

Najpopularniji program je opća gimnazija

Daleko najpopularniji program ove godine bila je opća gimnazija, koju na svojoj listi prioriteta ima 26.668 učenika. Drugi popularan smjer s 10.932 prijave je ekonomist, a ljestvici slijede jezična i prirodoslovno-matematička gimnazija.

Među zanimanjima kojih prema podacima HZZ-a najviše nedostaje nalaze se kuhari i konobari, no ti smjerovi nisu niti približno popularni poput gimnazijskih. Smjer kuhar ove je godine prijavilo 3.832 učenika, a srednjoškolski programi za konobara na ovom su roku ‘prikupili’ 2.169 prijava.

U tablici koju nam je dostavio CARNet, možete vidjeti programe s najvećim brojem prijava na upisima u srednje 2018./2019. Valja napomenuti kako se ovi programi se učenicima nalaze na raznim mjestima na popisu, dakle nije riječ isključivo o prioritetnom programu.

Izvor: CARNet

Od gimnazija najviše prijava ima X. u Zagrebu, a od strukovnih Prirodoslovna škola V. Prelog

Kada je riječ o pojedinačnim školama, od gimnazija je među osmašima najpopularnija bila zagrebačka X. gimnazija Ivan Supek, s 1.967 prijava. Valja napomenuti kako u natječaju za upis stoji kako škola u svoja četiri programa – opći, opći uz skupinu predmeta na stranom jeziku, prirodoslovno-matematički i prirodoslovno-matematički uz skupinu predmeta na stranom jeziku, upisuje ukupno 260 učenika.

Na popisu u nastavku nalaze se imena deset najpopularnijih gimnazija u Hrvatskoj.

Izvor: CARNet

Od strukovnih škola, baš kao i nakon prvog dana prijava, najpopularnija je Prirodoslovna škola Vladimir Prelog u Zagrebu. Školu je prijavilo 1.760 kandidata, a upisnih mjesta osam je puta manje. Na popisu najpopularnijih slijede Elektrostrojarska škola Varaždin s 1.594 prijave te Zdravstveno učilište Zagreb koje na svojoj listi ima 1.585 kandidata.

Najpopularnije strukovne škole na ovogodišnjim upisima nalaze se u tablici u nastavku.

Izvor: CARNet