Pretraga

Drugi dan stručne konferencije Srca, predstavljaju se važni europski projekti

A- A+

Konferencija Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2022 koja se održava 6. i 7. travnja ove godine predstavit će novitete u digitalizaciji obrazovanja. Već smo najavili Forum čelnika ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji će se održati prvi dan, a drugog dana konferencije posjetitelji će moći saznati više informacija o prilikama i izazovima koji su stavljeni pred hrvatska sveučilišta u dobu digitalne transformacije. Teme drugog dana konferencije također će biti ‘Virtualna iskaznica’ i ‘Europska sveučilišta’ u sklopu čega će biti predstavljeni projekti na kojima stručnjaci Srca rade s partnerima iz Europe.

Srce DEI vizual 2022

Foto: PR

Konferencija Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2022, koju godišnje održava Sveučilišni računski centar (Srce), ove se godine održava kroz dva dana, 6. i 7. travnja. Lokacija je Mozaik Event Centar i konferencija će se održati po hibridnom modelu – uživo i virtualno, a digitalna transformacija sveučilišta jedna je od glavnih tema.

Pandemija ukazala na brojne pogodnosti digitalne transformacije

Digitalna tranzicija sveučilišta danas je središnji element svih relevantnih europskih strateških dokumenta, preporuka i politika jednako onih u području edukacije kao i istraživanja i javne odgovornosti. Digitalna transformacija hrvatskih sveučilišta, kao i onih u svijetu, ubrzana je pandemijom uzrokovanom virusom COVID-19. U tom su procesu transformacije prepoznate mnoge prednosti što ih donose digitalne tehnologije kao i postojanje velikog prostora za unaprjeđenje alata za osiguranje kvalitete, ukidanje nejednakosti u pristupu online učenju i poučavanju, ali i u prostoru psihološke i etičke dimenzije transformacije.

Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora RH u pozvanom će predavanju pod nazivom ‘Digitalna transformacija hrvatskih sveučilišta‘ govoriti o prilikama i izazovima koje pred hrvatska sveučilišta donosi novo vrijeme u kojem je potrebno osigurati kvalitetnu infrastrukturu za digitalnu transformaciju. To također podrazumijeva razvijanje relevantnih vještina nastavnika ali i izgradnja stava institucija koje će promovirati dobrobit studenata u novom digitalnom okruženju.

Izdvojeni članak

Digitaliziranje obrazovanja: Srce održava konferenciju, stručnjaci će predstaviti novitete

Mreže sveučilišta za veću mobilnost studenata, nastavnika i istraživača

Usporedno s digitalizacijom sveučilišta u Europi, ubrzano se stvaraju mreže sveučilišta koje za cilj imaju omogućavanje studentima pohađanje kolegija i usvajanje znanja i vještina neovisno o geografskoj lokaciji pojedinog sveučilišta i studenta. Takve mreže sveučilišta, kojih je u Europi trenutno ukupno 41, uspostavljene su s ciljem povećanja mobilnosti studenata, nastavnika i istraživača kao i lakše uspostave i izvođenja združenih studija. Takve mreže u velikoj se mjeri oslanjanju na napredne digitalne i informacijsko-komunikacijske tehnologije koje omogućavaju stvaranje virtualnih europskih kampusa nadilazeći zemljopisna ograničenja, te dajući mogućnosti za razvoj naprednih informacijskih sustava za razmjenu i evidenciju podataka unutar ali i između mreža sveučilišta.

Koji se izazovi pritom kriju iz perspektive informatizacije i organizacije, te kako se u omogućavanje međunarodne mobilnosti studenata uklapa virtualna iskaznica, na kojoj stručnjaci Srca rade s partnerima na europskim projektima, bit će teme u tematskim blokovima ‘Virtualna iskaznica‘ i ‘Europska sveučilišta‘ koji su dio programa drugog dana konferencije Srce DEI 2022.

Prijave za online sudjelovanje na konferenciji su i dalje otvorene, a svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavanjem online obrasca na web stranicama konferencije Srce DEI 2022.