Pretraga

Drugi dan stručne konferencije Srca, predstavljaju se važni europski projekti

A- A+

Konferencija Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2022 koja se održava 6. i 7. travnja ove godine predstavit će novitete u digitalizaciji obrazovanja. Već smo najavili Forum čelnika ustanova u sustavu znanosti i visokog obrazovanja koji će se održati prvi dan, a drugog dana konferencije posjetitelji će moći saznati više informacija o prilikama i izazovima koji su stavljeni pred hrvatska sveučilišta u dobu digitalne transformacije. Teme drugog dana konferencije također će biti ‘Virtualna iskaznica’ i ‘Europska sveučilišta’ u sklopu čega će biti predstavljeni projekti na kojima stručnjaci Srca rade s partnerima iz Europe.

Srce DEI vizual 2022

Foto: PR

Konferencija Dani e-infrastrukture – Srce DEI 2022, koju godišnje održava Sveučilišni računski centar (Srce), ove se godine održava kroz dva dana, 6. i 7. travnja. Lokacija je Mozaik Event Centar i konferencija će se održati po hibridnom modelu – uživo i virtualno, a digitalna transformacija sveučilišta jedna je od glavnih tema.

Pandemija ukazala na brojne pogodnosti digitalne transformacije

Digitalna tranzicija sveučilišta danas je središnji element svih relevantnih europskih strateških dokumenta, preporuka i politika jednako onih u području edukacije kao i istraživanja i javne odgovornosti. Digitalna transformacija hrvatskih sveučilišta, kao i onih u svijetu, ubrzana je pandemijom uzrokovanom virusom COVID-19. U tom su procesu transformacije prepoznate mnoge prednosti što ih donose digitalne tehnologije kao i postojanje velikog prostora za unaprjeđenje alata za osiguranje kvalitete, ukidanje nejednakosti u pristupu online učenju i poučavanju, ali i u prostoru psihološke i etičke dimenzije transformacije.

Snježana Prijić-Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci i predsjednica Rektorskog zbora RH u pozvanom će predavanju pod nazivom ‘Digitalna transformacija hrvatskih sveučilišta‘ govoriti o prilikama i izazovima koje pred hrvatska sveučilišta donosi novo vrijeme u kojem je potrebno osigurati kvalitetnu infrastrukturu za digitalnu transformaciju. To također podrazumijeva razvijanje relevantnih vještina nastavnika ali i izgradnja stava institucija koje će promovirati dobrobit studenata u novom digitalnom okruženju.

Izdvojeni članak

Digitaliziranje obrazovanja: Srce održava konferenciju, stručnjaci će predstaviti novitete

Mreže sveučilišta za veću mobilnost studenata, nastavnika i istraživača

Usporedno s digitalizacijom sveučilišta u Europi, ubrzano se stvaraju mreže sveučilišta koje za cilj imaju omogućavanje studentima pohađanje kolegija i usvajanje znanja i vještina neovisno o geografskoj lokaciji pojedinog sveučilišta i studenta. Takve mreže sveučilišta, kojih je u Europi trenutno ukupno 41, uspostavljene su s ciljem povećanja mobilnosti studenata, nastavnika i istraživača kao i lakše uspostave i izvođenja združenih studija. Takve mreže u velikoj se mjeri oslanjanju na napredne digitalne i informacijsko-komunikacijske tehnologije koje omogućavaju stvaranje virtualnih europskih kampusa nadilazeći zemljopisna ograničenja, te dajući mogućnosti za razvoj naprednih informacijskih sustava za razmjenu i evidenciju podataka unutar ali i između mreža sveučilišta.

Koji se izazovi pritom kriju iz perspektive informatizacije i organizacije, te kako se u omogućavanje međunarodne mobilnosti studenata uklapa virtualna iskaznica, na kojoj stručnjaci Srca rade s partnerima na europskim projektima, bit će teme u tematskim blokovima ‘Virtualna iskaznica‘ i ‘Europska sveučilišta‘ koji su dio programa drugog dana konferencije Srce DEI 2022.

Prijave za online sudjelovanje na konferenciji su i dalje otvorene, a svi zainteresirani mogu se prijaviti ispunjavanjem online obrasca na web stranicama konferencije Srce DEI 2022.

Drugi dan stručne konferencije Srca, predstavljaju se važni europski projekti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap