Pretraga

Država konačno uvodi minimalnu satnicu za učenike, poznato koliko bi trebala iznositi

A- A+

Ove godine mijenja se, prema planu koji je usvojila Vlada, Zakon o tržištu rada. Njime će po prvi puta biti propisana minimalna satnica za učenike, a plan Ministarstva rada je da se ona računa na prema istoj formuli kao minimalac za studente. Zato bi i minimalna satnica za učenike trebala iznositi 5,25 eura.

studenti i euri

Foot: srednja.hr

Po prvi puta država planira propisati minimalnu satnicu za učenike koji rade tijekom praznika. Ona bi trebala iznositi 5,25 eura. Odnosno računala bi se prema istoj formuli kao i minimalac za studente koji za 2024. iznosi također 5,25 eura, piše Jutarnji.hr.

Kazne za poslodavce koji ne plaćaju učenike prema zakonu

Ta se satnica dobije kada se minimalna bruto plaća podijeli sa 160, dakle povećava se svaki puta kada država propiše minimalnu plaću. Poslodavcima koji učenike plate manje od minimalca, ako ne uplate plaću u roku od 15 dana od kada učenik obavi posao ili ako se koriste radom učenika bez sklopljenog ugovora prijeti kazna od 6.630 do 13.270 eura.

Do ove novosti trebalo bi doći izmjenama Zakona o tržištu rada, čiji je nacrt Ministarstvo rada i mirovinskog sustava poslalo na očitovanje socijalnim partnerima. Dakako, taj se nacrt još može mijenjati. Prema planu zakonodavnih aktivnosti za 2024. godine, Zakon bi u proceduru na Vladu trebao biti upućen u drugom tromjesečju ove godine, znači još mora proći kroz javno savjetovanje i čitanja u Saboru, prije nego ga Sabor usvoji. Podsjetimo, minimalna studentska satnica nije bila propisana sve do 2018. godine, a onda je uvedena prvim Zakonom o obavljanju studentskih poslova. Kako se mijenjala kroz godine možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Satnica raste, cijene u menzama ne: Izračunali smo koliko menija studenti mogu kupiti za minimalac

Novost i za mlade nezaposlene

Prema pisanju portala Jutarnji.hr, osim minimalne satnice za učenike, izmjene Zakona o tržištu rada donose još neke novosti. Trebala bi rasti naknada za nezaposlene osobe koje su prije gubitka posla radile najmanje dvije godine. Prema nacrtu bi naknada tijekom prvih 90 dana nakon gubitka posla ostala ista kao dosad. Sada je to 60 posto prosječne bruto plaće koju je osoba primala zadnja tri mjeseca prije gubitka posla, a najviše 70 posto prosječne neto plaće u RH.

Za sljedećih 90 dana, naknada bi trebala narasti sa sadašnjih 30 posto na 45 posto prosječne tromjesečne bruto plaće u mjesecima prije otkaza, s ali neće moći biti veća od 50 posto prosječne neto plaće u RH.  Jutarnji.hr piše da bi naknada nakon isteka 180 dana pala na 30 posto plaće te osobe, a neće moći biti viša od 35 posto prosječne hrvatske plaće.

Ima i novosti za mlade – ministarstvo predlaže da se ublaže uvjeti za mlade koji ostaju bez posla nakon kratkotrajnih zaposlenja. Plan je da za osobe mlađe od 30 godina bude dovoljno da su u zadnje dvije godine sakupile ukupno šest mjeseci staža umjesto devet, koliko se traži za starije primatelje, piše Jutarnji.hr.